Dagens PS

Teknologier att hålla koll på: 22 saker 2022

Teknologier
Rymdturisterna (från vänster) Oliver Daemen, Mark Bezos, Jeff Bezos (grundare av Amazon och Blue Origin) och Wally Funk sin rymdresa i juli 2021. (Foto: TT/AP Photo/Tony Gutierrez)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 10 nov. 2021

Innovationer på science fictionnivå eller helt enkelt 2022 års nyheter? Här är 22 teknologier att hålla koll på 2022!

ANNONS
ANNONS

“Det tar åratal att utveckla en omedelbar succé”, heter det, och inget är väl mer ett bevis på det än covid-vaccinet. Efter åratal av forskning på mRNa-teknologi (den går faktiskt tillbaka ända till 1970-talet) låg covid-vaccinet så att säga redan i startgroparna när det verkligen behövdes.

Så vad finns det nu att hålla ögonen på? The Economist har listat 22 teknologier att ha koll på 2022.

Solstrålningsreglering 

Baserat på kunskaper om hur materia från vulkanutbrott i atmosfären har en nedkylande effekt är teorin att man ska kunna använda teknologin för att minska den globala uppvärmningen.

Ett forskarlag från Harvarduniversitetet i USA hoppas kunna genomföra vad de kallar för SCOPEX, ett experiment där en ballong släpps upp i stratosfären. Ballongen ska släppa ut två kilo material, troligen kalciumkarbonat, och forskarna mäter sedan hur materialet reagerar, löses upp och sprider solenergin.

Förespråkare säger att det är viktigt att förstå tekniken, om det blir nödvändigt att försöka köpa mer tid för att minska utsläppen globalt.

Värmepumpar

Ungefär en fjärdedel av den globala energikonsumtionen går åt till att hålla våra hem varma på vintern. Det mesta kommer från gas, kol och olja i nuläget, och det måste förändras om klimatmålen ska nås.

ANNONS

Ett lovande sätt är att använda värmepumpar. För varje kilowatt el en värmepump använder ger den tre kilowatt värme, och de kan också användas för att generera kyla när det är varmt.

Vätedrivna flygplan 

Att få fram batterier som kan hålla eldrivna flygplan i luften mer än korta sträckor är svårt. Under 2022 planeras försök med passagerarplan som drivs av elektricitet från vätedrivna bränsleceller.

Bland annat har ett tvåsitsigt plan byggts av Delfts universitet för teknologi i Nederländerna, och ZeroAvia från Kalifornien planerar att genomföra försök med ett 20-sitsigt flygplan i slutet av året. Universal Hydrogen, också från Kalifornien, har ett 40-sitsigt plan som man hoppas ska flyga under hösten 2022.

DAC 

Att fånga koldioxid direkt ur luften (Direct Air Capture) för att sedan lagra den är en växande industri. ClimeWorks från Schweiz öppnade sin anläggning på Island 2021, Carbon Engineering från Kanada ska börja bygga världens största DAC-anläggning med kapacitet att fånga och lagra en miljon ton CO2 per år i Texas under 2022. Global Thermostat från USA har två pilotanläggningar.

Vertikalt jordbruk 

Odling på höjden i en kontrollerad miljö kan vara framtidens melodi. Nära kunder, mycket begränsade transportsträckor och därmed mindre utsläpp, inga bekämpningsmedel nödvändiga, och minimerad vattenanvändning är fördelar.

ANNONS

Även om effektiv LED-belysning har hjälpt till att minska kostnaderna är det dock fortfarande en dyr process, vilket höjer priserna på produkterna. Nordic Harvest har en anläggning utanför Köpenhamn man planerar att utöka, och ska bygga en i Stockholm.

Segelfraktfartyg

Ungefär tre procent av världens utsläpp står sjöfarten för. Bunkerbränsle bidrar också till surt regn. Nu ser det ut som om segelfartygen gör comeback.

Franska Michelin ska under 2022 utrusta ett fraktfartyg med uppblåsbart segel, och det ska minska bränsleåtgången med 20 procent. Japanska MOL har planer på att utrusta ett av sina skepp med ett styvt ihopfällbart segel i augusti 2022, italienska Naos Design planerar att utrusta åtta fartyg med roterande och ihopfällbara hårda “vingsegel”.

Man räknar med att antalet fraktfartyg med någon form av segel ska ha fyrdubblats i slutet av 2022. Om EU inkluderar sjöfart i sitt system för handel med utsläppsrätter kommer företagen som utvecklar teknologin att få ett stort lyft.

VR-träning 

För de allra flesta är motion något man inte sysslar med. Under pandemin blev det mer populärt med träning med hjälp av VR-headset, inte minst när det någorlunda billiga och kraftfulla VR-headseatet Oculus Quest 2 släpptes.

Träningsappen Supernatural är väldigt populär i USA, och det finns planer på att släppa den i Europa.

ANNONS

HIV- och malariavaccin 

Succén med mRNa-vaccinet mot covid-19 gör att vaccinutvecklarna går en ljus framtid till mötes. Moderna utvecklar ett HIV-vaccin baserat på samma teknologi, och preliminära resultat från den kliniska studien väntas under 2022.

BioNTech, som tillsammans med Pfizer utvecklat ett covid-vaccin, arbetar på ett mRNA-vaccin mot malaria. Där planeras en klinisk studie med start 2022. Vaccin mot HIV och malaria som inte baseras på mRNA-teknologi och som utvecklats vid Oxforduniversitetet i Storbritannien verkar också lovande.

3D-utskrivna benimplantat 

Forskare har i åratal utvecklat teknik för att skapa artificiella organ med hjälp av 3D-utskrifter av biologiskt material. Målet är att man ska kunna ta några få celler från en patient och skapa fullt fungerande organ för transplantation. Det skulle kapa väntelistorna för transplantation, göra matchning med donatorer onödiga, och undanröja risken för avstötning.

Organ är svåra att få till, men ben verkar vara lättare. Två startups, Particle3D och ADAM hoppas att de ska kunna ha 3D-utskrivna ben tillgängliga 2022. Båda företagen använder kalciumbaserade mineraler för att skriva ut sina ben, som är gjorda efter mätningar baserade på patientens datortomografi.

Försök gjorda av Particel3D på möss och grisar visar att benmärg och blodkärl växer in i implantaten inom åtta veckor. Enligt ADAM stimulerar implantaten naturlig bentillväxt och bryts ned naturligt för att ersättas av patientens egen benvävnad. Nästa steg sägs vara 3D-utskrifter av blodkärl och hjärtvalv.

Flygande eltaxi 

ANNONS

Rena rama fantasyscenen, eller kanske Futurama. Flygande taxi, eller som de kallas i den knoppande branschen, EVTOL (Electrical vertikal take-off and landing) är snart verklighet.

Flera företag runtom i världen tänker genomföra test under 2022. Målet är att flygplanen ska godkännas för kommersiell användning under de närmaste åren. Joby Aviation, som finns i Kalifornien, planerar att bygga mer än ett dussin femsitsiga farkoster med en räckvidd på ungefär 240 kilometer.

Volocopter i Tyskland siktar på att tillhandahålla en lufttaxiservice under OS i Paris 2024. Andra företag som jobbar på saken är eHang, Lilium och Vertical Aerospace.

Rymdturism 

Virgin Galactic, Blue Origin, SpaceX. Branson, Besos, Musk. Alla tre företagen tänker ordna turistresor i rymden 2022 och framledes.

Virgin Galactic bygger om sin rymdfarkost för att göra den starkare och säkrare, och den förväntas inte flyga igen förrän under andra halvan av 2022, med kommersiella flygningar under fjärde kvartalet.

Blue Origin har inte talat om när eller hur många turer man planerar. SpaceX kan redan nu skicka rymdturister till den internationella rymdstationen.

Leveransdrönare 

ANNONS

Nya regler från 2021 kommer att ge leveransdrönare ett lyft under 2022. Manna är en irländskt startup som har levererat böcker, mat och mediciner i County Galway, och nu planerar att utöka leveransområdet till hela Irland och även in i Storbritannien.

Wing, ett systerföretag till Google, har gjort tester i USA, Australien och Finland, och ska expandera sitt köpcentrum-till-hemmet-system som man introducerade under senare delen av 2021. Dronamics från Bulgarien ska använda drönare för att frakta saker mellan 39 europeiska flygplatser.

Mindre ljudliga överljudsplan 

Funderingarna har funnits länge, men inte förrän  nyligen har datorer blivit kraftfulla nog för att köra simulationer som behövs för att göra teorier om ljudnivåreducering till praktisk verklighet. Under 2022 ska NASAs X-59 QueSST (Quiet Supersonic Technology) testas över Edwards Air Force Base i Kalifornien. Concorde, som var det första och hittills enda kommersiella flygplan, fick inte färdas med överljudshastighet över land. X-59:s överljudsknall förväntas vara en åttondel så stark som Concordes. I stället för en knall ska det bli en duns.

Om allt går som tänkt kan det alltså bli en helt ny era för kommersiell flygtrafik, med överljudsfart också över landmassa.

3D-hus 

Arkitekter använder sig ofta av 3D-utskrivna skalmodeller av byggnader. Nu kan teknologin skalas upp och användas i faktiska byggnader också. Material sprutas ut ur ett munstycke som ett skum som sedan hårdnar. Ett lager i taget skrivs ett hus ut, endera direkt på platsen eller i bitar på en fabrik för senare transport och montering.

Under 2022 kommer Kalifornienbaserade Mighty Buildings att bygga färdigt 15 eko-hus som 3D-printats. Och ICON, som finns i Texas, ska börja bygga ett samhälle bestående av 100 3D-hus när Austin, det största av sitt slag än så länge.

ANNONS

Sömntech

Att optimera sömnen med hjälp av teknologi är den senaste flugan i Silicon Valley. Ringar och pannband som registrerar och kontrollerar sömnkvalitet, lugnande ljudmaskiner, prylar som värmer upp eller kyler ned madrasser, och smarta väckarklockor som ser till att man vaknar i precis rätt ögonblick. Allt för att se till att dålig sömn inte orsakar dålig hälsa, och att man kan producera optimalt under sin vakna tid.

Google lanserade en sömnmätarplatta 2021, och Amazon förväntas följa efter under 2022.

Individuellt näringsintag

I takt med att forskningen visar att varje människa har en alldeles egen metabolism växer övertygelsen att också vad man äter bör anpassas efter individen.

Nu finns appar som talar om för just dig vad du ska äta, och när. Man använder sig av maskininlärda algoritmer, tester av blod och tarmflora, data om livsstilsfaktorer som motion och realtidskontroll av blodsockernivåer.

Succé i USA gör att också andra marknader är intressanta för apputvecklarna 2022.

Bärbara hälsomätare

ANNONS

Vårdbesök på distans är något som ökat dramatiskt under pandemin, och det kan också öppna för en helt annat marknad för bärbara hälsomätare som Fitbit och Apple Watch. I nuläget används de mest som fitnesstillbehör, mäter steg, löptider och simhastighet, puls och så vidare.

Nu drar det åt det medicinska hållet, smarta klockor kan redan nu mäta syrenivå i blodet, göra EKG och upptäcka förmaksflimmer. Nästa generation Apple Watch, som väntas komma under 2022, kan ha nya sensorer som klarar av att mäta glukosnivå och alkoholhalt i blodet. Också mätning av blodtryck och kroppstemperatur är rimliga funktioner att förvänta sig.

Rockley Photonics, företaget som tillhandahåller sensorteknologin, kallar sitt system för “en vårdcentral på handleden”. Att få godkänt från myndigheter för sådana funktioner kan ta tid, men det är inte orimligt att tänka sig en framtid där inte bara användare utan också läkare är uppmärksamma på data från de bärbara hälsomätarna.

Metaverse

När Neal Stephenson år 1992 skrev Snow Crash (finns inte utgiven på svenska) kunde han aldrig ana att cyberpunkroman skulle innehålla ett ord som blivit ett riktigt buzzword: metaverse,

I romanen är Metaverse en virtuell värld där människor, med hjälp av speciella glasögon, bland annat kan träffas, flörta, spela spel, köpa och sälja saker.

2022 betyder det sammansmältningen av dataspel, socialt nätverkande och underhållning för att skapa nya fördjupade upplevelser, som att flyta runt i din favoritlåt under en onlinekonsert. Spel som Minecraft, Roblox och Fortnite är byggstenar mot ett nytt medium. Det är inte för intet Facebook bytte namn till Meta.

Kvantberäkningar

ANNONS

En idé från en 90-talswhiteboard har vuxit till en multimiljardtävling mellan regeringar, techgiganter och startups.

Att få ordning på de ologiska egenskaperna hos kvantfysik och bygga en ny sorts dator. När det gäller en del matematik skulle en kvantdator sopa banan med vilken icke-kvantdator som helst. Beräkningar för kryptografi, kemi och finans skulle gå på nolltid.

När kan en sådan maskin komma, då? Ett mått på en kvantdators kapacitet är hur många qubits den har. Ett kinesiskt team har byggt en dator med 55 qubits. IBM, USA, hoppas nå 433 qubits 2022 och 1000 2023. Det finns dock ett problem med maskinerna av idag, kvanttillstånden varar bara en bråkdels sekund, och det kommer att ta åratal att fixa det problemet.

Virtuella influencers

Aldrig för sen till fotografering, aldrig full på en fest – och blir aldrig för gammal.

Virtuella influencers är datagenererade karaktärer som säljer saker på Instagram och TikTok. Mest känd är Miquela Sousa, Lil Miquela, en påhittad brasiliansk-amerikansk 19-åring med tre miljoner följare på Instagram.

Man räknar med att det kommer att spenderas nästan 130 miljarder kronor på influencermarknaden under 2022, och virtuella influencers sprider sig.

Aya Stella, som är en interstellär resande som skapats av Cosmiq Universe, ett marknadsföringsföretag, landar på jorden i februari 2022. Hon har redan släppt en låt på YouTube.

ANNONS

Gränssnitt för hjärnan

Elon Musk twittrade i april 2021 att en makak “bokstavligen spelade dataspel telepatiskt genom ett chip i hjärnan”.

Neuraling, Musks eget företag, hade satt in två små elektroder i apans hjärna. Signalerna från dessa skickades trådlöst till en dator och avkodades, och apan kunde därigenom spela Pong bara genom att använda tanken.

Under 2022 vill Neuralink testa på människor, för att göra det möjligt för förlamade att använda en dator. Ett annat företag, Synchron, har redan fått tillstånd från myndigheterna i USA att påbörja försök på människor med en liknande uppfinning. Nervprotesen förs in i hjärnan via blodkärl i nacken. Förutom förlamade hoppas Synchron att kunna använda teknologin för att behandla till exempel epilepsi, depression och högt blodtryck.

Artificiellt kött

Runt 70 företag “odlar” idag kött i bioreaktorer. Celler tas från djur utan att de kommer till skada, och odlas i soppor bestående av proteiner, sockerarter, fett, vitaminer och mineraler. Eat Just, ett startupföretag i San Fransisco, blev det första företaget som sålde artificiellt kött, i Singapore.

Fler företag följer under 2022, bland annat förväntar sig israeliska SuperMeat att få godkänt på sin ansökan att sälja odlade kycklingburgare som kostar ungefär 85 kronor styck att odla. 2018 var kostnaden per odlad burgare drygt 21 000 kronor, enligt företaget.

Finless Food, Kalifornien, hoppas på att få sin odlade tonfisk godkänd. Den kostar ungefär 3 800 kronor per kilo att odla idag, jämfört med 5,7 miljoner 2017.

ANNONS

Bacon, kalkon och andra odlade köttsorter är på gång, så miljömedvetna köttälskare kommer snart att kunna äta kött med gott samvete.

Läs även: Mikrorobot kan ge läkemedel direkt i sjuka celler

Läs även: Framtidens motorcykel kan flyga 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS