Overairs modell Butterfly kan vara världens tystaste passagerarflygplan, mycket tystare än konkurrenterna.

ANNONS

”Dansa som en fjäril, sticka som ett bi”, det klassiska citatet från Muhammad Ali gäller kanske för det som kan vara världens tystaste passagerarflygplan från Overair, skriver Robb report.

Hvora tyst
Deras sexsitsiga elflygplan som dessutom inte behöver en start och landningsbana, då den lyfter som en drönare eller helikopter och sedan vrider rotorbladen till propellrar för att ta sig framåt i luften. (Foto: Overair)

Fem passagerare

Flygplanet har en räckvidd på 16 mil och en toppfart på 322 kilometer i timmen och är designat att flyga i alla väderlekar. Den tar förutom piloten fem passagerare.

– Detta är inte bara en helt annan typ av flygplan, Butterfly är ett transportsystem optmierat för säkerhet, användning, passagerarupplevelse och prisvärdhet säger Ben Tigner, vd på Overair.

Planet tar sig fram snudd på ljudlöst på 55 decibel vid hovring och endast 30 decibel vid färd, vilket är nästan knappt hörbart för det mänskliga örat. Enligt företaget finns det inget tystare flygplan på marknaden.

Ikonisk grundare

Abe Karem, grundare av Overair, fick snabbt smeknamnet ”The Dronefather” efter att ha designat det obemannade flygplanet Predator och A160 Hummingbird. Den senare satte ett uthållighetsrekord i rotorkraft. Till sin ”fjäril” använde Karem militära applikationer innan han förberedde det för civil användning.

ANNONS
ANNONS

Butterflyen kommer att kunna lasta 500 kilogram och har så kallad fly-by-wire kontroller, vilket gör att det kommer att kunna flyga pilotlöst. Företaget hoppas kunna få upp prototypen i luften under 2022 och få en Federal Aviation Administration, FAA-certifiering 2025,

Läs mer: Drönare med hjärtstartare ska rädda liv