Allt fler it-proffs distansarbetar från sommarstugan, skriver Computer Sweden. Mobiloperatörernas 5g-utrullning har gjort det möjligt att i större utsträckning jobba långt från kontoret.

ANNONS

Nya vanor från coronapandemin i kombination med bättre digitala lösningar har lett till att fler fortsätter att distansarbeta – även från avlägsna platser.

IT-bolaget Techins vd Patrik Skragge berättar i en intervju med Computer Sweden att han i större utsträckning har börjat arbeta från sitt landställe. Lösningar som Teams har gjort det möjligt att enkelt ha möte med kollegerna utan fysisk närvaro. Även de anställda på bolaget arbetar i stor utsträckning på distans, och många har vant sig vid det.

Fler distansarbetar året om

Också Telia uppger att de ser en flytt av datatrafiken från städer till landsbygd. Inte minst är det tydligt på platser där det finns mycket semesterbostäder. Tidigare är det en tendens som mest har märkts i semestertider, men nu syns den året om.

Dessutom påverkar den rekryteringen av arbetskraft. 97 procent av it-proffsen i Sverige vill distansarbeta, varav 11 procent helt och hållet, visar en undersökning från rekryteringsbolaget Ada Digital. Dessutom tycks gränsen mellan semester och arbete flyta ut mer – verksamheter är i gång även sommartid.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Apple skär ner på distansarbetet [Dagens PS]
Pendlingskommuner lockar med fortsatt distansarbete [Dagens PS]