Facebooks toppchef Sheryl Sandberg lämnar bolaget efter 14 år på posten. Hennes avgång kommer samtidigt som moderbolaget Meta ser en nedgång i reklamförsäljningen och mer konkurrens från rivaler som TikTok.

ANNONS

Metas operativa chef Sheryl Sandberg skrev ett långt Facebook-inlägg på onsdagen där hon meddelade sin avgång.

Facebooks toppchef Sheryl Sandberg lämnar bolaget

Det kommer efter 14 år som toppchef för Facebook där Sandberg är ett av de största namnen inom tech-branschen, skriver BBC.

Nu tänker hon istället fokusera på filantropiskt arbete.

”När jag tog det här jobbet 2008 hoppades jag att jag skulle vara i den här rollen i fem år”, skriver Sandberg på Facebook.

”Fjorton år senare är det dags för mig att skriva nästa kapitel i mitt liv.”

När hon började arbeta med Mark Zuckerberg var Facebook fortfarande ett litet företag som Sandberg, som kom från Google, snabbt hjälpte att växa med tillägg som Instagram, WhatsApp och Messenger.

ANNONS
ANNONS

Förra året omsatte Meta 117 miljarder dollar och 2,8 miljarder människor använde dagligen någon av bolagets appar.

”Slutet på en era”

Zuckerberg uppger i ett eget inlägg att Sandbergs avgång markerar ”slutet på en era”.

”Sheryl skapade vår annonsverksamhet, anställde fantastiska människor, skapade vår ledarkultur och lärde mig hur man driver ett företag”, skriver han.

”Hon skapade möjligheter för miljontals människor runt om i världen, och hon förtjänar äran för så mycket av vad Meta är i dag.”

Tillväxten har avstannat

Samtidigt har tillväxten avstannat för Facebook på nyckelmarknader som USA – där yngre användare går över till rivaler som TikTok.

ANNONS
ANNONS

Facebook och Meta har varit inblandade i många skandaler och enligt analytikern Debra Aho Williamson står Meta inför en avmattning i användare och annonsintäkter 2022 som kommer utgöra ett stort test hur det blir för bolaget framöver.

”Företaget måste hitta en ny väg framåt, och det här var kanske den bästa tiden för Sandberg att lämna”, säger Debra Aho Williamson.

Javier Olivan som för närvarande är Metas tillväxtchef kommer ta över Sandbergs roll.

Läs även: Metaverse kan skada den mänskliga interaktionen [Dagens PS]