Dagens PS

Metaverse kan skada den mänskliga interaktionen

Facebook
Metaverse möts nu av kritik. (Foto: Eric Risberg/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Apples iPod-skapare har varnat för att de så kallade metaverserna riskerar att skapa fler troll och skada mänsklig interaktion. Metaversen har väckt kritik och oro över säkerheten på grund av människors förmåga att gömma sig bakom avatarer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Den virtuella verklighetsbaserade metaversen tar bort förmågan “att se in i den andra personens ansikte”, sa Tony Fadell till BBC.

“Om du sätter teknik mellan den mänskliga kopplingen så blir det toxiskt,” sa han. Metaversen är en virtuell verklighet där det är tänkt att människor kan skapa avatarer av sig själva för att interagera med andra i onlinevärldar.

Det kommer att användas för att spela spel men också på arenor som arbete och musikkonserter och nås ofta via ett virtual reality-headset.

Zuckerberg investerar miljarder

Facebooks medskapare och vd Mark Zuckerberg investerar miljarder dollar och anställer tusentals arbetare för att skapa en metavers.

Facebook, som även äger bland annat Instagram, Whatsapp och Oculus, bytte namn på sitt moderbolag till Meta förra året.

Medan Fadell sa att tekniken bakom metaversen har fördelar: “När du försöker skapa social interaktion och social koppling, när du inte kan se in i den andra personens ansikte, kan du inte se deras ögon. Det öppnar upp för möjligheten att skapa fler troll, människor som gömmer sig bakom saker och sedan använder det till sin fördel för att få uppmärksamhet.”

Han tillade: “Vi måste återta kontrollen över den mänskliga anslutningen, vi behöver inte mer teknik mellan oss.”

ANNONS

Epic Games storsatsar

Teknikjätten Microsoft och Epic Games, ägaren till datorspelet Fornite, satsar också båda hårt på metaversen. Microsoft lägger till virtuella 3D-avatarer och miljöer till sitt Teams-chattsystem som förväntas gå live i år. Zuckerberg har sagt att metaversen är “Ett förkroppsligat internet där du inkluderas i det i stället för att bara titta på innehåll”.

Läs mer: Anställda tröttnar, Mark Zuckerberg besatt av Metaverse

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS