Flyg- och resekaoset ”solkar bilden av Sverige”, slår besöksnäringens organisation Visitas presschef Jonas Partheen fast.

ANNONS

Det råder både flyg- och tågkaos i Sverige och det väntas få långsiktiga ekonomiska följder.

En konsekvens blir att utländska affärspartners i stor utsträckning undviker Stockholm, befarar Stockholms handelskammare och Visita.

Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, säger till Di att det saknas vilja att komma till rätta med problemen.

”Det finns lösningar. Det gäller bara att agera”, menar han.

Ger Sverige dåligt rykte

Jonas Partheen, presschef på Visita, anser att problemen ”solkar bilden av Sverige som besöksnation”.

Han säger också i intervjun med Dagens Industri att utländska arrangörer redan drar öronen åt sig när bristerna i Sveriges infrastruktur nu uppenbarar sig.

”Du får aldrig någon andra chans. Det handlar om att ge bra service, det vill säga att tågen måste gå i tid och att flyget måste fungera smidigt. Kort sagt att gästen får den produkt den har beställt”, säger Jonas Partheen.

I artikeln berättar en hotellägare vid Höga kusten i Norrland att sommarens resekaos slår mot hans verksamhet, även om affärerna rullar på ändå.

Carl Bergkvist på Stockholms handelskammare är bekymrad över det dåliga intryck Stockholm nu ger med hänvisning till problemen i första hand på Arlanda.

ANNONS
ANNONS

”Sverige håller på att bli en kö-nation”, säger han till Di och uppmanar beslutsfattarna att snabbt åtgärda problemen.

Läs även: Tåget över 20 gånger dyrare än flyget: ”Sjukt” [Dagens PS]

Läs mer: Flygbranschen inför en osäker framtid [Dagens PS]