Dagens PS

Ex-kriminella Fredrik kämpar mot gängkriminaliteten

gängkriminalitet
Fredrik Gynnestam, 44, med sin fru Jenna, 50, och parets schäfervalp Baxter, 17 veckor. (Foto: Ola Söderlund)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 30 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

“Släpp aldrig in organiserad brottslighet i företaget, det slutar med utpressning, penningtvätt och mord”, säger entreprenören och 44-årige före detta tunga gängbrottslingen Fredrik Gynnestam, som vigt sitt nya liv till att bekämpa gängrelaterad kriminalitet, till Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi träffar Fredrik och hans fru Jenna, 50, som är utbildad lärare, samma dygn som en i raden av dödsskjutningar ägt rum i Sverige.

Fredrik har brutit helt med sitt kriminella förflutna och familjen bor i ett lugnt område i Gävle, det är en bjärt kontrast till hans tidigare stormiga liv. (Foto: Ola Söderlund)

I Sandviken, bara drygt två mil från Gävle – där Fredrik och hans familj bor i en friköpt, ljus och 90 kvadratmeter stor trerumslägenhet nära Gavleån – har en ensam gärningsman öppnat eld på en pub.

Måltavlan, en man i 20-åldern enligt polisen, sköts till döds och ytterligare en man, en 71-årig blind och mycket omtyckt stamgäst på Sandvikenkrogen, dödades i dådet.

Även två andra helt oskyldiga personer, en servitris och en pubgäst, skottskadades.

En till synes ändlös våldsvåg

Efter det har det skett ytterligare skjutningar och sprängningar i det brutala gängkrig som trappats upp i Sverige och som chockar omvärlden.

September månad 2023 utmärker sig som en av de blodigaste månaderna på flera år kopplad till den organiserade brottsligheten.

ANNONS

Läs mer: Världen i chock över Sveriges kriminalitet: “Vilda västern” Dagens PS

Läs även: September – dödligaste månaden på fyra år Dagens PS

Den eskalerande våldsspiralen med hämndaktioner drabbar hela samhället och det är långtifrån bara koncentrerat till storstäderna.

Schäfervalpen Baxter, 17 veckor och en av familjemedlemmarna hos Fredrik och Jenna, hoppar upp i husses knä i soffan.

Det krävs ett stort mod och beslutsamhet för att bryta med sitt kriminella nätverk. Men Fredrik är ett levande bevis på att det går. Bilden är från en av många skjutningar i landet i september som kan bli den svartaste månaden i samhällets historien över våldsdåd kopplade till gängkriminalitet. (Foto: TT)

Han pockar på uppmärksamhet. Precis som Fredrik en gång gjorde när han bara 14 år gammal inledde sin kriminella bana som inte tog slut på riktigt förrän han träffade kärleken.

Däremellan har hans liv kantats av mycket droger och brottslighet och ett stort våldskapital.

ANNONS

Senaste nytt

Läste till socionom för att hjälpa kriminella att lämna

ANNONS

Det ska sägas att Fredrik hela tiden kände att han var ämnad för något annat.

Han tillhörde en liga med kopplingar till Balkan och var så “duktig” på att utföra brott – stöldturnéer med smash and grab, postrån, sprit- och narkotikaförsäljning och mycket annat – att det organiserade brottsnätverket till och med körde honom till ett behandlingshem för att han skulle bli drogfri och ännu bättre på att begå brott.

“Egentligen har jag upplevt två vändpunkter i livet. Den ena gången var när jag drog till Göteborg och utbildade mig till socionom, den andra vändpunkten var när jag mötte Jenna.”

Baxter springer som Fredrik gjorde

“Det är lustigt, men jag har aldrig hört Jenna svära, hon är en så otroligt varm människa”, säger Fredrik när vi tar en promenad utmed Gavleån med Baxter.

Fredrik slänger i väg en pinne och schäfern springer på kommando och hämtar den.

På samma sätt sprang Fredrik en gång och begick kriminella handlingar på order från högre ort.

På samma sätt som schäfervalpen Baxter jagar pinnen på kommando sprang Fredrik tidigare på order från sitt kriminella nätverk. (Foto: Ola Söderlund)
ANNONS

Trots decennier av brottslighet var det bara i slutet av hans liv som kriminell som han blev inlåst i fängelse. Dessutom två gånger i ganska tät följd. Det ena för vapenbrott, det andra för narkotikabrott.

Han åkte visserligen fast för grova stölder när han var 18 år och dömdes till sex månaders fängelse, men det straffet satt han då av under häktestiden.

Önskar att allt hade varit ogjort

Det finns en räcka av grova brott som han aldrig lagförts för, men det är kriminalitet som under alla år som passerat blivit preskriberat.

När Fredrik pratar om det förflutna får han kväljningar, han har svårt att förstå och förlika sig med tanken på att han kunde göra som han gjorde, den hänsynslöshet och likgiltighet han visade upp.

Men det var till stor del drogrelaterat, förutom gräs och amfetamin var han beroende av Rohypnol.

“Det stängde av alla känslor, Rohypnol är livsfarligt, men det var det jag fastnade för”, säger han.

“Jag känner bara kärlek till pappa i dag”

ANNONS

Han vill inte göra sin historia till en gråtvals, även om han växte upp med familjevåld och fick stryk och förutom fysiskt våld utsattes för psykisk misshandel av sin far, som gick bort när Fredrik var i övre tonåren.

Fredrik berättar att han försonats med sin pappa efter hans död, att han förlåtit honom.

“Jag känner bara kärlek till honom i dag. Men allt spårade ur till det värre när han dog, det var som att hälla bensin på den kriminella lågan”, minns han.

Fredrik var under en period torped och knarkhanteringen som han var involverad i var av så stor omfattning med förgreningar ut i världen att Interpol var inkopplat.

Fredrik var länge framgångsrik inom MMA, men även boxning. Han tävlade ett tag i fyra olika kampsporter, vilket gjorde att han ganska problemfritt kunde agera som indrivare. Han ingav respekt och skapade rädsla.

Det blev första vändpunkten

Men än en gång, det är inget han är stolt över med facit i hand, han mår uppriktigt dåligt över sitt tidigare liv.

Åter till tiden när han läste på universitet till socionom.

ANNONS

Han bröt då första gången med sin kriminalitet och fick jobb i Biskopsgården i Göteborg.

“Ingen annan ville jobba där men jag kände att jag ville göra något för att hjälpa kriminella att komma ur det där destruktiva livet.”

“En av mina klienter då var en av Göteborgs tyngsta ledare för den organiserade brottsligheten. Han var mordhotad. Jag försökte hjälpa honom med ett skyddat boende långt bort från gängkriminaliteten men han ångrade sig och blev sedan kallblodigt avrättad. Det blev starten på en rad dödsskjutningar.”

Fredrik berättar om hur han länge kände sig tom och att det alltid funnits en entreprenörsanda i honom, men hur svårt han samtidigt hade att hitta sig själv, sitt riktiga jag.

Drev ett paraply av företag och blev smått förmögen

Det är ingen tvekan om att han är driven. Han sprudlar av företagsidéer och entusiasm. Under en period drev han 13 aktiebolag och elva kommanditbolag tillsammans med fyra andra.

Han betonar att inte en krona av affärsverksamheterna kom från kriminalitet, tvärt om handlade det om hårt arbete från hjärtat.

Bolagen sysslade bland annat med skyddat boende, en form av familjehem till före detta kriminella och utsatta kvinnor och barn, bland annat relaterad till hederskultur.

ANNONS

Har skänkt bort stora summor till hjälporganisationer

Hotell, fastigheter och flyttverksamhet var andra ben i koncernen som genererade betydande vinster men som Fredrik och hans affärskumpaner sedan sålde och där och då blev ekonomiskt oberoende.

Fredrik toppade i den vevan inkomstligan i Gävleborgs län – han plockade ut en stor vinstutdelning – men han uppger att han lika regelbundet som återkommande skänkt bort det mesta av pengarna som han fick då till välgörenhet och olika hjälporganisationer.

Han fick också ett återfall i droger och kriminalitet efter att ha avyttrat sin del av företagen.

“När vi sålde våra företag fanns en konkurrensklausul som hindrade mig från att arbeta med liknande verksamhet under tre år. Jag är arbetsnarkoman och jag kände bara tomhet, vad ska jag göra nu?”

Skulle ta självmord men pistolen gick sönder

Fredrik berättar att han upplevde sådant misslyckande över att ha fallit dit i brottslighet och droger igen att han bestämde sig för att begå självmord.

“Jag hade två 9-millimeters Ruger-pistoler hemma och tog den ena och tryckte av i munnen, men det som hände var att pistolmynningen gick sönder och kulan gick i en helt annan riktning.”

ANNONS

När polisen sedan gjorde tillslag mot hans hem beslagtogs de båda pistolerna, men eftersom det ena vapnet var obrukbart fälldes Fredrik endast för vapenbrott. Annars hade det rubricerats som grovt vapenbrott.

Påföljden blev ett år och tio månaders fängelse.

Efter frisläppandet dömdes han även för narkotikabrott till ett och ett halvt års fängelse.

Den korta tiden däremellan hade hans och Jennas vägar korsats, det fick Fredrik att på allvar överge drogerna och den tunga brottsligheten.

Paret blev blixtförälskade och ett nytt kapital tog fart i Fredriks omtumlade tillvaro.

Friade i Eiffeltornet och gifte sig efteråt

När han satt av sitt sista fängelsestraff brevväxlade han med Jenna, som besökte honom regelbundet i fängelset.

Det var en svår tid men Fredrik hade redan innan fängelsestraffet friat och ingått äktenskap med sitt livs kärlek.

ANNONS

“Det var faktiskt i Eiffeltornet i Paris som han friade, det var 11 december 2021”, inflikar Jenna med ett stort leende.

Drygt en vecka senare gifte sig paret och i somras åkte de på smekmånad, en rundresa i Thailand.

Podd, Youtubekanal och en bok

Med brinnande entusiasm driver paret Gynnestam i dag en podd, det här avsnittet handlar om det dödliga skjutvåldet, för att så långt det är möjligt få stopp på den växande gängkriminaliteten.

Det är ett genuint engagemang och poddavsnitten har hittills handlat om det dödliga skjutvåldet i spåren av den organiserade brottsligheten, samhällskorruption, kriminalitet i näringslivet, och kartellbildning. Bland mycket annat.

Där utöver står paret bakom en Youtubekanal av mer dokumentär karaktär inom samma ämnen.

Det görs historiska tillbakablickar från maffiafamiljerna i New York på 1970- och 80-talen – som infiltrerade byggbranschen genom samröre med facket men som genom en tillämpning i lagen (RICO) till slut upplöstes – till rötterna i italienska syndikat och jämförelser med hur det ser ut i Sverige i dag.

Spegelbild av Fredrik som ung

ANNONS

Poliser, kriminologer, advokater, journalister, före detta kriminella, medberoende anhöriga och utsatta kvinnor och barn har medverkat i både podden och Youtubedokumentärerna.

“Vi har fått väldigt bra respons”, säger Jenna. 

Fredrik har även skrivit en bok som nu redigeras och ska presenteras för ett bokförlag: Soldados and soldiers.

Den handlar kort om tre personer: ”Conny” som är president i en kriminell mc-klubb, hans flickvän ”Maria” som är hårt kuvad och egentligen bara längtar efter trygghet och kärlek, och slutligen ”Erik” som brottas med sin kamp både i den kriminella världen och den lagliga.

Läsaren får en inblick i samhällets djupaste skuggsida – den undre världen – där Erik i mångt och mycket är en spegelbild av Fredrik själv.

Fredriks råd till näringslivet

Dagens PS har tidigare rapporterat om att arbetsgivar- och branschorganisationen Svenskt Näringsliv uppskattar notan hos företagen för den organiserade brottsligheten till omkring 90 miljarder kronor årligen.

Läs mer: 90 miljarder – näringslivets nota för brottsligheten Dagens PS

ANNONS

Men det var ett och ett halvt år sedan den rapporten kom ut och det är ingen dålig gissning att kostnaderna för vad brottsligheten orsakar ökat sedan dess för det svenska näringslivet.

Fredrik tvekar inte en sekund att tala om en maffiastruktur i det svenska samhället med inslag av korruption.

“Till hundra procent är det så”, säger han.

Du är själv entreprenör, vad är ditt råd till näringslivet, vad kan företagen göra för att stoppa brottsvågen?

“För det första: Släpp aldrig in kriminella i företaget, det går inte att förhandla eller bli vän med brottslingar över huvud taget. Det slutar med att du utsätts för utpressning och tvingas bli målvakt och göra andra grova brott och där du riskerar att bli mördad. I förlängningen leder samarbete med kriminella till skalbolagsverksamheter och konkurser.”

Fredrik ger även de som ägnar sig åt partyknarkande en känga. De är medskyldiga, anser han och upprätthåller den narkotikarelaterade gängbrottsligheten med sina knarkköp.

Hur ska vi få stopp på dödsskjutningarna, tror du?

“Svår fråga, men jag tror inte det är genom hårdare straff. Den som är beredd att mörda någon är också beredd att ta ett livstidsstraff. Jag tror på att snabbt identifiera unga kriminella och separera dem från sina miljöer, ett förebyggande arbete.”

ANNONS

“Sedan måste personerna, hjärnorna bakom kriminaliteten, ringas in. De vill inte tillbringa sina liv i fängelse, därför ger dem order till utförarna, som ofta är yngre och är de stora förlorarna i både liv och frihet.”

“Förstår inte att de själva kan bli mordoffer

Han pratar våldsglorifieringen inom gansterrapen, om avsaknaden av konsekvenstänk bland unga på ”orten”, som begår mord och där vänner skjuter vänner.

Om hur barn – som det i flera fall handlar om – lockas av dyra kläder och smycken. Och att många unga mördar för en matkasse pengar, bedövade av narkotikaklassade Tramadol och Rohypnol, som suddar ut alla spärrar.

“De förstår inte att de själva kan bli nästa mordoffer.”

På frågan om hur han själv lyckades ta sig ur kriminaliteten, säger Fredrik:
”Jag har varit ärlig hela tiden i det beslut jag tog, jag har brutit helt med mitt gamla umgänge.”

Fredrik går regelbundet på AA-möten och i öppenvården på grund av sitt tidigare missbruk, som även var alkohol.

”Även om jag kanske inte behöver det längre, så känns det skönt.”

ANNONS

Fotnot: RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) antogs som federal lag i New York 1970 för att med okonventionella metoder bekämpa organiserad brottslighet.

Namn: Fredrik Gynnestam, 44 år

Yrke: Entreprenör

Familj: Frun Jenna, 50 år, som har tre vuxna barn sedan tidigare: Eddie, 20 år, Ella, 21 år och Emily, 27 år. Schäferhunden Baxter, 17 veckor, bor tillsammans med Fredrik och Jenna i parets bostadsrätt i Gävle.

Fredriks motto i dag i livet: “Att få bidra till ett friskt samhälle med friska människor eftersom min egen värld tidigare varit så sjuk.”

Läs också: Upptrappat våld ökar behov av säkerhetstjänster Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS