EU-komissionen har beslutat om tillslag mot Red Bull i flera EU-länder. Anledningen är att bolaget och andra energidrycksföretag misstänks ha brutit mot flera lagar som kartellbildning och missbruk av dominerande marknadsställning.

ANNONS

EU uppges ha genomfört gryningsräd mot flera energidrycksföretag.

Det rapporterar The Brussel Times.

MISSA INTE: Experten svarar: Vad händer med mina pengar om banken kollapsar? [Dagens PS]

Kartellbildning

EU-komissionen misstänker nämligen att energidryckstillverkarna ägnar sig åt kartellbildning och konkurrensbegränsande åtgärder. Dessutom ska man ha gjort sig skyldig till missbruk av dominerande marknadsställning.

Det tillkännagav EU-komissionen i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Red Bull kommenterar inte

”Bolag som deltagit i en hemlig kartell men som delger information kan undvika böter eller få sina böter minskade avsevärt om det hjälper till att avslöja kriminella förehavanden”, skriver EU-komissionen.

Pressmeddelandet berättar inte om att det rör sig om Red Bull, men det är det andra källor som gör till bland annat tidningen Österreich och The Brussel Times.

Red Bull har inte kommenterat uppgifterna.

Razzia på morgonkvisten

Razziorna var riktade mot bolagen på morgonkvisten och var oanmälda, för att samla information från företagen om de misstänkta brotten utan att de ska kunna sopa undan viktiga spår.

Representanter för EU och från myndigheterna i de olika medlemsländerna som berördes deltog i räderna.

Red Bull är världsledande inom energidrycksförsäljning, med drycken Monster på andra plats, enligt en branschtidning för koffeinhaltig dricka.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Red Bull och andra energidrycker:

Vill du veta mer om allt från hushållsekonomi och världsekonomi? Klicka här för att ta del av vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis!

Så uppstod energidrycken: Förändrade industrin [Dagens PS]

Fler vill investera i energidryck [Dagens PS]

Koffeindrickan som snart är kung överallt [Dagens PS]