Inte bra för imagen, säger expert och syftar på mutskandalen som redan svärtat ner telekombjässen.

ANNONS

Nu handlar det om de licensavgifter som Ericsson tar ut av mobiltillverkare i Kina och som riskerar att få kännbara, finansiella konsekvenser, berättar SvD.

Ericsson har lagt locket på om den utredning som pågår i Kina efter tillslaget mot bolagets kontor i Peking i april förra året.

Wall Street Journal var först ut att rapportera om det och nu bekräftar Ericsson för SvD, om än knapphändigt, att granskningen fortfarande pågår.

Experter ger samtidigt Ericsson kritik för bristfällig information i ärendet.

”Jag tycker Ericsson kunde ha informerat bättre”, säger telekomanalytikern Daniel Djurberg på Handelsbanken i SvD-artikeln.

Han anser att öppenhet från Ericssons sida är extra viktigt nu efter den uppmärksammade korruptionshärvan som resulterat i att Ericsson ska betala motsvarande 10 miljarder kronor i böter i USA. Ericsson har erkänt korruptionsbrott i flera länder, som Dagens PS tidigare berättat.

Det nu aktuella, misstänkte brottet mot den kinesiska konkurrenslagstiftningen kan alltså sluta med ytterligare böter mot den svenska telekomjätten.

ANNONS
ANNONS

Det finns ett tidigare fall från 2015 då den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm dömdes att betala 10 miljarder kronor, framgår det.

När det gäller de nu eventuella och kommande böterna mot Ericsson tror Daniel Djurberg att de landar på ”en halv miljard till en och en halv miljard kronor”, säger han.

Men för Ericsson, som redan är under press, kan det påverka imagen, säger han också och slår fast att det redan finns ”en misstro på marknaden” mot bolaget.