Dagens PS

Ericsson: Åklagaren lägger ned utredning om mutbrott

Ericsson: Åklagaren lägger ned utredning om mutbrott
Kammaråklagare Leif Görts meddelar att den fjärde och sista förundersökningen mot Ericsson om mutbrott läggs ned. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 14 nov. 2022Publicerad: 14 nov. 2022

Nu läggs den sista mututredningen mot Ericsson ned. Enligt kammaråklagare Leif Görts går det inte att bevisa att de före detta Ericsson-anställda har begått några brott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fjärde och sista förundersökningen om mutbrott mot flera före detta Ericsson-anställda läggs nu ned. Det meddelar åklagarmyndigheten i dag.

Kan inte bevisa brott

I ett pressmeddelande konstaterar kammaråklagare Leif Görts att det inte går att bevisa att det begåtts några mutbrott. De brott man misstänkte var dels givande av muta och dels trolöshet mot huvudman.

“Rent konkret handlar det om att det inte går att klarlägga att det har skett otillbörliga betalningar till personer som tillhör den mutbara kretsen”, skriver åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

“Det går heller inte att hävda att de betalningar på flera hundra miljoner kronor som bolaget gjort under oklara redovisningsmässiga förhållanden, under en längre tidsperiod fram till våren 2016, har skett av enskilda Ericssonanställda på ett trolöst sätt gentemot bolaget som sådant,” fortsätter åklagarmyndigheten.

ANNONS

Senaste nytt

Flera utredningar nedlagda

I och med detta går det inte att åtala de misstänkta före detta Ericsson-anställda enligt förundersökningsledaren Leif Görts.

Riksenheten mot korruption avslutar nu den sista av fyra olika brottsutredningar man drivit under de senaste fyra åren när det gäller misstänkta mutbrott begångna av Ericsson-anställda.

ANNONS

Utredningarna har skett i nära samarbete med Nationella Operativa Avdelningens anti-korruptionsgrupp.

Ericsson i flera mutskandaler

Ericsson har varit inblandat i mutskandaler, och bland annat betalat rekordböter på 10 miljarder kronor till USA:s justitiedepartement.

Ericsson: Åklagaren lägger ned utredning om mutbrott

Ericssons vd Börje Ekholm riskerar åtal och fängelse i USA. Foto: TT

Fyra friade i rättegång

Tidigare har Riksenheten för korruption i Sverige lagt ned förundersökningar gällande misstankar om mutbrott i Irak och Kuwait.

I våras frias fyra före detta Ericsson-medarbetare som åtalats för mutbrott i Djibouti.

Risk för fängelse i USA

ANNONS

Dagens PS har tidigare rapporterat om att experten Peter Utterström anser att Ericssons vd Börje Ekholm riskerar åtal och fängelse i USA.

Läs även: Betalade mutor till IS – företag får miljoner i böter 

Läs även: EBM: Grön industri lockar kriminella 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS