Dagens PS

Korruptionsexpert: Rökt för Ericssons vd i USA

Ericssons vd
Ericssons vd Börje Ekholm är "rökt" i USA, enligt korruptionsexperten som uttalar sig i SVT:s Uppdrag granskning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 okt. 2022Publicerad: 19 okt. 2022

Enligt svensk advokat och korruptionsexpert – verksam i USA – riskerar Ericssons vd Börje Ekholm åtal och fängelse i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Peter Utterström, advokat och korruptionsexpert, uttalar sig i SVT:s Uppdrag granskning om att toleransnivån i USA sänkts ytterligare för mutbrott från en redan låg nivå och att åklagare fått utökade möjligheter att lagföra bolagstoppar som gör sig skyldiga till den här typen av brottslighet.

Svenska telekomjätten Ericsson har tidigare betalat rekordhöga 10 miljarder kronor till USA:s justitiedepartement.

Företaget har upprepade gånger varit inblandat i mutskandaler.

I samband med att Ericsson betalade de ovan nämnda böterna var villkoret att bolaget skulle rapportera om misstänkta mutor, men det dröjde inte länge förrän anklagelserna kom att Ericsson betalat mutor till terrornätverket Islamiska staten, IS, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Både mutbrott och brott mot sanktionerna

“Då är du rökt”, säger Peter Utterström om det med adress till Ericssons vd Börje Ekholm, som han hävdar enligt SVT riskerar både åtal och fängelse i USA.

I Ericssons fall, konstaterar han, rör det sig inte bara om mutbrott i Irak enligt amerikansk lagstiftning utan även brott mot sanktionerna då telekombolagets pengar misstänks ha finansierat terrorverksamhet IS.

Ericsson utreds nu av såväl den amerikanska finansinspektionen som justitiedepartementet i USA.

Företaget varnades redan i våras av amerikanska myndigheter efter mutskandalen till IS i Irak, berättar Uppdrag granskning.

Ericssons ledning har upprepade gånger tackat nej till medverkan i SVT-programmet men svarar i ett mejl att företaget tar anklagelserna på stort allvar och att man samarbetar med berörda myndigheter i USA.

Det ska tilläggas att Riksenheten för korruption i Sverige tidigare lagt ner misstankarna mot telekombolaget om mutbrott i Irak.

När det gäller Ericssons misstänkte mutor i Kuwait har Riksenheten mot korruption nu även lagt ner den förundersökningen med argumentet att brott inte går att styrka då bevis saknas, rapporterar TT, bland annat i den här artikeln på DN.se.

Ericsson är också föremål för en förundersökning om misstänkt mutbrott Kina under perioden 2013-2016, den utredningen fortsätter.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS