Marknaden ställer om när energikrisen fortsätter och vintern närmar sig. Det märks på Blocket, där elslukande produkter slumpas bort till vrakpriser. Samtidigt ökar sökningarna stadigt på el och pellets.

ANNONS

Utbud och efterfrågan har förändrats när det gäller vilka produkter som människor eftersöker på Blocket, konstaterar Svenska Dagbladet. Men ännu har inte prisbilden hängt med.

Medan sökningarna efter ved och pellets fullständigt rusar i taket på Blocket, så vill allt fler sälja elslukande produkter.

Antalet annonser för att sälja det egna spabadet har ökat med 74 procent jämfört med samma period förra året. Priset – både på nya och begagnade spabad – har också sjunkit med 34 procent, så att det nu går att köpa ett begagnat spabad på Blocket för 10 000 kronor, skriver SvD.

Energikris gör verktyg billigare

Verktyg och hemelektronik är andra elslukande produkter som privatpersoner säljer av i större utsträckning än tidigare. På Tradera har försäljningen ökat med 15 respektive 14 procent.

När det gäller just spabaden och verktygen har priset pressats av att utbudet är större än efterfrågan. Men det gäller inte alla produkter.

Lyxväskor, exklusiva klockor och andra varor från märken som exempelvis Gucci och Louis Vuitton ligger ute till försäljning i större utsträckning än på länge. Men där sjunker inte priserna i alla fall. Sannolikt beror det på att säljarna vill ha utdelning på den investering som lyxvaran har utgjort.

Tradera har tagit fram statistik som visar att varor från exempelvis Chanel, Hermés och Balmain har ökat med mer än 40 procent jämfört med samma period förra året.

ANNONS
ANNONS

Att allt fler klockor går för mer än 100 000 kronor är ett annat exempel på samma sak.

Läs också:

Ved vanligaste sökord på Blocket [Dagens PS]