Neuralink är Elon Musks biotekniska försök att åstadkomma tankestyrd datorkommunikation. Chippet har testats på djur, och nu vill Musk prova med människor.

ANNONS

Hjärnchippet Neuralink har testats på en gris och en apa, och grundaren Elon Musk hoppas att personer med allvarliga ryggmärgsskador nu ska kunna prova, skriver Ny Teknik.

I april i år laddade bolaget upp en video på Youtube på den nioåriga makaken Pager. Hon hade fått två av bolagets implantat inopererade, på var sin sida av hjärnan, vilket gjorde det möjligt för Pager att spela tv-spelet Pong utan handkontroll. Rörelserna på skärmen avgjordes av hennes hjärnaktivitet.

Under en livesänd intervju på The Wall Street Journal berättade Elon Musk att han vill testa Neuralink på människor redn 2022. Främst tänker han på personer med ryggmärgsskador. En viktig förutsättning för att få testa är att den amerikanska livsmedels- och säkerhetsmyndigheten FDA godkänner Neuralink.

Elon Musk har tidigare uppgett att tekniken skulle testas på människor redan i slutet av 2020, men än så länge behöver det testas noggrant.

Entreprenören hoppas också att chipet på sikt kan ge en person med ryggmärgsskada full kroppsfunktionalitet igen.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Teknologier att hålla koll på: 22 saker till 2022 [Dagens PS]
Tesla bygger ny ”gigafabrik” – satssr en miljard dollar [Dagens PS]