Så rik blev Jeff Bezos som Amazons vd

Uppdaterad: 05 juli 2021Publicerad: 05 juli 2021
Jeff Bezos
Jeff Bezos byggde en bokhandel på nätet – och blev världens rikaste. (Foto: TT)

Jeff Bezos är sedan måndagen inte längre vd för Amazon. 27 år efter att han startade företaget i en bil kliver han av – som världens rikaste man. 

ANNONS
ANNONS

Det var 1994 som Jeff Bezos startade Amazon under en bilresa mellan New York och Seattle. Företaget började som en bokhandel på internet. Den första expansionen var att också börja sälja cd-skivor, men i dag säljer företaget det mesta i sin e-handel efter att ha köpt upp en lång rad företag. De har också expanderat in i andra områden utanför e-handeln, som video- och ljudströmning, cloud computing och artificiell intelligens.

Bezos kom för första gången med på Forbes 400-lista över de rikaste amerikanerna 1998 med en förmögenhet på 1,6 miljarder dollar, året efter att företaget börsnoterades.

12 425 procent rikare än 1998

Sedan dess har han blivit 12 425 procent rikare, med en förmögenhet på 202 miljarder dollar enligt Forbes, motsvarande 1 726 miljarder svenska kronor. Det är cirka 500 miljarder kronor mer än hela Sveriges statsbudget på ett år.

Jeff Bezos kommer att vara kvar som Amazons styrelseordförande, men han lämnar över den dagliga verksamheten till Andy Jassy som tar över som vd. Jassy är i dag vd för Amazon Web Services. Det blir ett hektiskt jobb för den nye vd:n. Antitrusttillsynsmyndigheter undersöker företaget, aktivister försöker få igång facket på Amazons spridda nätverk av lager, progressiva lagstiftare har offentligt attackerat Bezos enorma rikedomar och konservativa fördömde Amazons beslut tidigare i år att ta bort en bok om transgenderfrågor.

Bezos ska i stället lägga mer tid på sina andra intressen och sina välgörenhetsorganisationer, Bezos Day One Fund och Bezos Earth Fund. Han ska också satsa mer på sitt rymdprojekt Blue Origin.

Gav bort en fjärdedel till exfrun 2019

Sedan 2019 har Jeff Bezos förmögenhet växt med 73 procent – trots att han gav bort en fjärdedel av sina aktier till sin exfru MacKenzie Scott när de skiljde sig samma år. När han under söndagen klev av som vd för Amazon gjorde han det som världens rikaste man. Teslas Elon Musk gick en kort tid om honom som världens rikaste i januari, och LVHM:s Bernard Arnault gjorde detsamma i maj – men en rusning i Amazons aktie gjorde att Bezos kunde återta platsen.

Nära 90 procent av hans förmögenhet är i Amazon-aktier, de övriga 10 procenten är utspridda mellan hans investering i raketföretaget Blue Origin, olika hem och fastigheter runt om i USA, tidningen Washington Post och en mängd investeringar i minst två dussin teknik- och bioteknikföretag, skriver Forbes.

Hur Jeff Bezos kommer att spendera sin tid och sina pengar framöver återstår att se – men klart är att han siktar mot stjärnorna. Till att börja med ska han åka upp i rymden den 20 juli tillsammans med sin bror Mark.

Läs mer: Wally Funk, 82, ska med Jeff Bezos till rymden

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.