Dagens PS

Postnord: Då kommer posten varannan dag

Posten varannan dag
Det blir längre väntan på posten, som ska börja delas ut varannan dag. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 juli 2021Publicerad: 12 juli 2021

Det svenska postsystemet kommer att genomgå kraftiga förändringar de kommande åren med utdelning av posten varannan dag. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren 2022 kan hela Sverige räkna med att posten kommer varannan dag. Så är redan fallet i södra och västra Sverige sedan i våras där fas 1 och 2 redan genomförts.

I september börjar det införas i Stockholmsregionen med postnummer som börjar på 16-19 få post varannan dag, och i oktober gäller det postnummer som börjar på 11-15. Nästa år är det dags för resten av Sverige med postnummer 30–39, 52–61, 63–73 i fas 5 och sedan avslutar fas 6 med postnummer 74–98, 62

“Om förändringar görs kan utrullningen försenas med ungefär en månad. Under tiden har Postnord kontakt med kommuner, föreningar och företag genom att bland annat informera om hur den nya utdelningen kommer att påverka företag och privatpersoner”, säger Postnords distributionsdirektör Agnes Karlsson till Svenska Dagbladet.

Vill samla ihop postlådorna

Företag kan vara avtalskunder och privatkunder kan posta med expressbrev om de vill att det ska gå fortare, enligt Agnes Karlsson.

Post- och telestyrelsen överväger också att ändra regelverket så att fler postlådor samlas ihop på samma ställe, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

“Det är inte samhällsekonomiskt att postleverantörerna stannar vid varje hus. Detta underlättar för dem och minskar dessutom miljöpåverkan och biltrafik i områdena”, säger Emma Maraschin, enhetschef för postfrågor på PTS till SvD.

Fler paketalternativ

ANNONS

Däremot kommer det att bli fler alternativ för paketleveranser. Postnord har i dagsläget 330 paketboxar i Sverige där man kan hämta ut sina paket dygnet runt. I juli ska siffran nära dubblas till 620. Vid slutet av nästa år siktar Postnord på att ha 4 500 paketboxar över hela Sverige. Detta då mängden brev minskar kraftigt och har halverats sedan millenieskiftet, men samtidigt ökar mängden paket från e-handeln explosionsartat.

Vi skickar mer varor än brev till varandra i dag. Därför behöver vi förändra serviceutbudet och möta de behov som finns. Den nya konsumenten vill ha en större valfrihet att välja mellan hemleverans, ombud eller leverans till postlåda, säger Agnes Karlsson på Postnord till SvD.

Läs mer: 4,4 miljoner svenskar kan få postlådan flyttad

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS