Över 1 000 bud för hemleveranser lämnas utanför Foodoras avtal som hyllades i förra veckan.

ANNONS

Hemleveransbolaget Foodora och Transportarbetareförbundet skrev, som Dagens PS rapporterade, i förra veckan ett kollektivavtal för matleveransföretagets anställda.

Det firades av båda parter. Efter tidigare rapporter om dåliga arbetsförhållanden så hyllades Foodoras avtal som banbrytande för hela gig-ekonomin av Transport.

”Det här är ett banbrytande steg för hela gig-ekonomin i Sverige men också i Europa. Det visar att den svenska modellen fungerar och att även plattformsarbete ska regleras inom ramen för kollektivavtalsmodellen. Det är ett viktigt steg för oss som nu kommer att kunna ha våra egna arbetsplatsombud på arbetsplatsen”, sa Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport till SvD.

”Det har varit Foodoras absoluta ambition att komma i mål med förhandlingarna. Vårt främsta fokus har varit på våra anställda bud och samtidigt värna om de restauranger och butiker som är anslutna till oss”, sa Foodoras koncernchef och vd Hans Skruvfors i ett pressmeddelande.

Två andra bolag

Men alla bud omfattas inte av avtalet. Över 1 000 Foodora-bud står utanför, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Foodora använder sig, utöver de egna anställda, av två underleverantörer för leveranser.

I bolaget Hungry Delivery är drygt 1 000 personer anställda som levererar mat under Foodoras varumärke. Delivery Hero DMart Sweden har ett 80-tal anställda som jobbar för butikerna som kallas Foodora markets, skriver SvD.

Foodoras vd Hans Skruvfors är också vd för dessa två bolag. Men de anställda omfattas inte av det nya kollektivavtalet.

Facket missnöjda

Lars Karlsson, ombudsman på Transport, är missnöjd med att Foodora-bud lämnats utanför avtalet.

”Att det finns två andra bolag borde vi ha informerats om tydligare under förhandlingarna”, säger Lars Karlsson.

ANNONS
ANNONS

SvD skriver att anställda i Hungry Delivery arbetar utan timlön och får betalt per leverans och per kilometer från restaurang till kund.

Läs mer: Efter kritiken – Foodorabud får kollektivavtal – Dagens PS

Läs mer: Matbud pressade att jobba trots sjukdom – Dagens PS