Med både Black Friday och julen för dörren är det lätt att låta sig frestas av förmånliga erbjudanden och översvallande recensioner online. Här är tre tips som hjälper dig att skydda dina köp och göra trygga val i julhandeln.

ANNONS

Som alltid så här års formligen bombarderas vi som konsumenter med både sms och e-post som uppmanar till köp.

Och visst är det förmånligt att handla några av klapparna under Black Friday, men trist om varorna inte håller var de lovat.

Falska recensioner vanligt

Särskilt om du tagit dig tid att plöja igenom recensioner online. Falska kundrecensioner förekommer överallt, vilket kan påverka såväl ranking som betyg hos några av de största återförsäljarna. I slutändan även dina nätköp, enligt CNBC.

Så hur kan du värja dig mot det? Här är tre tips som hjälper dig att göra trygga köp i jul.

recension
Överdriven entusiasm och stavfel kan vara ett tecken på att en recension är falsk. (Foto: TT)

1. Stirra dig inte blind på stjärnor

Enligt en analys utförd av Fakespot är ungefär 31 procent av de recensioner som florerar online falska.

Det gör att antalet stjärnor du ser i produktens slutgiltiga betyg på sajten du är inne på inte är helt sanningsenligt, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Ett bra tips är därför att inte stirra sig blind på stjärnor och istället läsa ett urval av recensioner, även oberoende, för att bilda dig en uppfattning om produkten.

2. Håll utkik efter överdriven entusiasm

En falsk recension avslöjas ofta av sin längd. Särskilt om den bara består av ett fåtal meningar som saknar substans eller matnyttig info. Hit hör följaktligen recensioner där det bara står ”bra produkt” eller ”jag rekommenderar”.

Håll samtidigt utkik efter överdriven entusiasm. Särskilt i de fall recensionen överglänser produkten.

Ett vanligt tecken på falska recensioner är också stavfel, eftersom många av dem skrivits utomlands, på ett annat originalspråk, skriver CNBC.

3. Gå direkt till källan

Ett bra sätt att avslöja en falsk kundrecension är att gå direkt till källan. Har personen bakom recensionen till exempel skrivit flera eller bara just denna?

Kika samtidigt på om samma recension förekommer i ett sammanhang som rör ett brett utbud av produkter.

ANNONS
ANNONS

Här kan även tidslinjen vara till hjälp, eftersom falska recensioner tenderar att publiceras i större sjok. Ibland under en och samma dag.

Av det skälet bör du dra öronen åt dig om du stöter på ett högre antal femstjärniga recensioner som lagts upp tätt inpå varandra, skriver CNBC.

Vill du läsa mer om e-handel och företag? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev!

Läs även: Så kan e-handlarna runda nya lagen [Dagens PS]