I internationella medier har e-handelsjätten utmålats som en skoningslös och skrupelfri arbetsgivare.

ANNONS

Dagens Nyheter har pratat med svenska fackrepresentanter inför Amazons Sverige-etablering i höst, som det amerikanske företaget nu bekräftar.

Som Dagens PS tidigare berättat har ett Amazon ett jättelager i Eskilstuna. Det sköts av bjässens tyska logistikpartner Kuehne Nagel, som redan är fackligt ansluten och följer svenska kollektivavtal.

Men oron är ändå stor från fackligt håll att Amazon sätter upp sina egna spelregler. Samtidigt är skräckberättelserna flera i internationella medier. Anställda på Amazons lager uppges ha tagit självmord på grund av psykisk ohälsa, höggravida har tvingats maratonjobba och ambulansutryckningarna har avlöst varandra, skriver DN.

”Udda fågel på svensk arbetsmarknad”

”Utifrån erfarenheter från andra länder är det oerhört viktigt att Amazon tecknar kollektivavtal och accepterar den svenska arbetsmarknadsmodellen som vi har”, säger Linda Palmetzhofer, tillträdande ny ordförande i Handelsanställdas förbund, till tidningen.

Hon beskriver i artikeln Amazon som ”en udda fågel på svensk arbetsmarknad” och hävdar att Amazon är ”anti-fackligt”.

Amazon-lagret i Eskilstuna får omkring 300 medarbetare och Svenska transportarbetareförbundet, som sedan tidigare har avtal med Amazons logistikpartner Kuehne Nagel, har inget anmärka på hos företaget.

ANNONS
ANNONS

”Kuehne Nagel är vi inte oroliga för eftersom företaget inte är sämre än någon annan. Däremot kommer vi följa villkoren noga i och med Amazons rykte”, säger förbundsordförande Tommy Wreeth till DN.

Amazon skriver i ett mejl till tidningen att företaget ”är en av de bästa arbetsplatserna” att jobba på.