Frågan som ställs nu är om festen är slut för e-handelsbolagen och svaret från experterna är ett rungande NEJ.

ANNONS

Efter veckans stora nyhet om att ett vaccin kan vara på gång har både inhemska och utländska e-handelsbolag fått se sina aktiekurser falla tungt. Bjässar som Amazon och Alibaba har dessutom tyngts av tuffare konkursregler och EU har till och med uttryckt misstankar om konkurrensbrott mot Jeff Bezos jätte Amazon.

Bland svenska näthandlare är Boozt ett av bolagen som kursrasat, och även Nelly Group, tidigare Qliro, har känt av kräftgången. Men i det sammanhanget bör det nämnas att exempelvis Boozt hade rusat med 177 procent bara sedan årsskiftet, sett till hur det såg ut på tisdagen, medan BHG, ytterligare en svensk e-handlare, sett aktien stiga 14 procent sedan årsskiftet (obs, tisdag), skriver Di Digital.

Även Lyko och Nelly Group har sammantaget haft behagliga börsresor i år medan Dustin och Footways aktier befinner sig utanför vinnarcirkeln.

H&M-konkurrent går starkt på börsen

H&M-rivalen, spanska Zalando, har däremot upplevt ett starkt börssolsken så här långt i år liksom Amazon, totalt sett, och Asos och Ebay.

Bland förvaltare sker nu vinsthemtagningar i näthandlare, men börsexperter tror att tappet snart är över i sektorn.

”Jag skulle inte bli förvånad om de här e-handelsbolagen tappar relativt sett några veckor till. Är man beredd att att dansa med i den svängen så är det bara att spela på. Den fundamentala bilden har inte förändrats”, säger exempelvis Martin Guri, chefsstrateg vid Kepler Cheuvreux, till Di Digital.

ANNONS
ANNONS

Daniel Schmidt, detaljhandelsanalytiker på Danske Bank, tror inte heller att börsfesten är över för e-handelsbolagen, även om ett vaccin i pandemin nu blir verklighet.

”Näthandeln har tagit stora kliv under pandemins framfart, och den kommer inte krympa. Däremot kommer sektorn inte att växa lika mycket under nästa år som man trodde för några dagar sedan”, säger han i artikeln.