4,4 miljoner svenskar kan få postlådan flyttad

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 14 juni 2021
Postlådan flyttad
4,4 miljoner svenskar riskerar att få sina postlådor på samma plats, som på bilden. (Foto: TT)

Ett nytt förslag från Post- och telestyrelsen (PTS) innebär att 4,4 miljoner svenskar riskerar att få postlådan flyttad. 

ANNONS
ANNONS

Post- och telestyrelsen (PTS) är mitt i processen att plocka fram ett nytt regelverk för postutdelning i Sverige. Ett av förslagen innebär att Postnord får rätt att anvisa en plats för att samla ihop flera postlådor på samma ställe. Det får enligt förslaget vara max 200 meter från bostaden.

“För den stora mängden användare tänker vi oss att man kan ha lite längre till sin anordning än i dag”, säger Emma Maraschin på PTS till SVT. 

“Väcker starka känslor”

Förslaget påverkar potentiellt 4,4 miljoner svenskar som har en egen postlåda eller brevinkast, som kan behöva ta en promenad för att hämta sin post. För de som redan har långt till postlådan, ofta längre än 200 meter, slår PTS fast att det inte får bli ännu längre.

“Vi vet att postfrågor är något som väcker starka känslor. Och jag tror att initialt kan det säkert väcka oro över hur det här ska gå till, säger Emma Maraschin på PTS till SVT.

Sågas av branschorganisationer

Att förslaget om att svenskarna kan få postlådan flyttad väcker känslor har hon rätt i – både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna sågar förslaget.

“Vi tycker att det är ett uselt förslag”, säger Kenneth Berglund, utredare för stadsutveckling på Hyresgästföreningen till SVT.

“Vi tror att våra medlemmar kommer att bli upprörda om detta förslag blir verklighet. Det innebär försämrad samhällsservice och sannolikt ökade kostnader för hyresgästerna”.

“Vi ser med stor oro på det här förslaget som riskerar att innebära en kraftig försämring av servicen kring postutdelningen”, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna till SVT.

Paket och e-handel växer

En annan möjlighet som PTS tittar på är att man ska kunna hämta sin post och paket på samma ställe – samtidigt som antalet brev sjunker kraftigt ökar paketleveranser och e-handel.

Förslaget är fortfarande i ett tidigt skede och kan bli verklighet först 2023, enligt PTS.

Läs mer: Postnords vd får rejäl löneökning

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS