Dagens PS

Dystert för svenskt mode – jobb riskerar att försvinna

mode
Det har varit en tuff vinter för svenskt mode. Kan våren rädda modet? (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 12 apr. 2023Publicerad: 12 apr. 2023

Nya siffror visar att konsumenterna i Sverige nu börjar dra in på sina inköp av kläder och skor. Det ser inte ljust för svenskt mode, men handlarna hoppas att det varmare vädret ska få fart på konsumtionen igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffrorna för svensk modehandel för mars månad är här, och det är ingen munter läsning. Svensk Handels stilindex visar en rejäl minskning för den svenska kläd- och skohandeln jämfört med samma månad förra året.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Föga förvånande var mars en tuff månad för stora delar av modehandeln. Att konsumenterna håller hårdare i plånboken blir allt tydligare. Därutöver sköts inhandlingen av vårskor- och kläder upp till följd av kallt väder i stora delar av landet, vilket också är en förklaring till månadens tapp,” säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Risk för färre jobb inom mode

Hyreshöjningarna som trädde i kraft vid årsskiftet har drabbat den fysiska modehandeln absolut hårdast av alla. Samtidigt säger fler och fler handlare upp sina hyreskontrakt.

Dramatiskt höjda utgifter med minskade intäkter är en ekvation som inte går ihop, menar Sofia Larsen.

Butiker och arbetstillfällen står på spel och många fastighetsägare måste bli mer öppna för en dialog med sina hyresgäster.

Hoppas på fart med vårmodet

ANNONS

Vintern har varit lång och utdragen, vilket har medfört att många skjutit på att köpa vårkläder och skor.

Nu hoppas handlarna att det varmare vädret ska sätta fart på klädkonsumtionen igen. Samtidigt är det tydligt att konsumenterna håller allt hårdare i plånboken.

“Trots dystra förutsättningar sätter nu handlarna sitt hopp till vårhandeln, och att många konsumenter väljer att uppdatera sina garderober efter en lång och utdragen vinter. Det kan för många butiker vara avgörande”, säger Sofia Larsen.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vårens trend: Nu vill vi bära lyxklockan runt halsen

Läs mer: Second hand väntas bli större än Fast Fashion

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS