Dagens PS

Dyrare att jobba på kontoret än att jobba hemifrån

För den som har jobbat hemifrån under pandemin kan det upplevas som väldigt dyrt att återgå till att jobba från kontoret. I flera länder lockar företag med finansiella incitament för att få medarbetare att komma tillbaka.
För den som har jobbat hemifrån under pandemin kan det upplevas som väldigt dyrt att återgå till att jobba från kontoret. I flera länder lockar företag med finansiella incitament för att få medarbetare att komma tillbaka. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Efter att ha jobbat hemifrån i två år kan det bli en kostnadschock att återgå till kontoret, det kostar mycket att köpa tågbiljetter, kaffe och kontorskläder. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politiker vill gärna att vi ska återgå till att arbeta från kontoret, det är flera typer av företag som förlorar på att vi inte åker till jobbet och spenderar pengar på luncher och annat, det rapporterar BBC.

För företag i Storbritannien är en dags pendling är värd 82 miljoner pund, drygt 1 008 miljoner kronor. Innan pandemin spenderade arbetstagare i USA varje år mellan 2 000 och 5 000 dollar, cirka 18 883 till 47 207 kronor, på transport till jobbet.

Lockar med pengar

Arbetstagare som under de senaste åren inte har köpt tågbiljetter, kaffe att ta med eller nya kontorskläder, har nu blivit medvetna om hur mycket sådant kostar, särskilt nu när drivmedelskostnaderna är högre än någonsin tidigare och kostnaden för kollektivtrafik, livsmedel och andra nödvändigheter ökar.

En dag på kontoret har blivit dyr och de ökande kostnaderna gör att de arbetstagare som kan jobba hemifrån är motvilliga till att återgå till att jobba från kontoret.

I Storbritannien lockar en del företag med finansiella och andra incitament för att få tillbaka medarbetare till kontoren. En del erbjuder praktiska lösningar för att lindra kostnader. Konsultbolaget PWC ger pendlare 1 000 pund, cirka 12 295 kronor, för att de ska komma till kontoret och investmentbanken Goldman Sachs erbjuder vissa medarbetare gratis frukost och lunch.

I USA erbjuder mediebolaget Bloomberg sina medarbetare ett dagligt pendlingsstipendium på 75 dollar, drygt 708 kronor.

I Sverige vill många jobba hemifrån

ANNONS

Internetstiftelsen i Stockholm vill locka medarbetare till att jobba från kontoret genom att satsa på en attraktiv aktivitetsbaserad miljö, det skriver Civilekonomen.

Förra året gjorde it-bolaget Okta och undersökningsföretaget Censuswide en undersökning bland 10 000 europeiska kontorsarbetare, varav drygt 1 000 från Sverige. Undersökningen visade att 70 procent av de svenskar som deltog i undersökningen är positiva till att ändra lagen och förbjuda företag från att tvinga sina anställda att arbeta från kontoret, det rapporterar Chef.

Löneökningar äts upp av inflationen

Enligt Storbritanniens nationella statistikbyrå, Office of National Statistics, har brittiska arbetstagare de facto fått en enprocentig lönesänkning trots att lönerna ökat, detta på grund av kostnadsökningar.

USA:s arbetsmarknadsdepartement rapporterar att amerikanska arbetstagares löner ökat med 4 procent medan priserna har ökat med 7 procent. Även i Sydafrika har lönerna ökat mindre än priserna, 2021 ökade sydafrikanska löner med 1,5 procent men landets beräknade inflation ligger på 4,5 procent.

I Sverige steg inflationen också mer än våra löneökningar i slutet av 2021, det skriver Ekonomifakta.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pendlingskommuner lockar med fortsatt distansarbete

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS