Redan 2017 varnade en visselblåsare FI för att en av Sveriges största banker utnyttjades för omfattade penningtvätt i Baltikum. Tipsen följdes inte upp och ärendet lades ned, enligt Di.

ANNONS

Det rör sig om en visselblåsare som varnade för att en av Sveriges största banker utnyttjades för mycket omfattade penningtvätt i Baltikum och samtidigt uppmanade FI att granska ärendet. Swedbank nämndes inte, men enligt Di kunde det bara handla om SEB och Swedbank.

Lades ned

Ärendet följdes aldrig upp och lades ned efter sex dagar och uppgifterna från visselblåsaren lämnades heller inte över till myndigheterna i Baltikum. FI, å sin sida, hävdar att myndigheten inte kan kolla upp alla tips och att den aktuella visselblåsningen inte var konkret nog.

Mörkläggandet fortsätter med ett möte mellan FI:s generaldirektör Erik Thedéen och Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen i FI:s lokaler den 15 oktober 2018. Det mötet har aldrig diarieförts hos FI.

”När ni kommer hit den 15 oktober är det viktigt att ni kommer via vår lilla entré på Kungsgatan 4B och inte via den vanliga entrén. Då blir det mindre uppmärksammat”, skrev FI i ett mejl till Swedbank.

Hemligt möte

Varför mötet var hemligt är fortfarande oklart och det fanns enbart ”noteringar” tillgängliga efteråt.

ANNONS
ANNONS

”De har därefter rensats”, uppger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI, till Di.

Läs även: Långt fängelsestraff hotar ex-vd:n på Swedbank [Dagens PS]