Dagens PS

Den svenska båttillverkaren räddad

Ryds
Nu är den svenska båttillverkaren Ryds framtid säkrad. Men frågan är hur mycket av "Ryds" som blir kvar när Cormate har fått genomföra sin process? (Foto: Cormate)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 feb. 2024Publicerad: 03 feb. 2024

Efter en mycket seg försäljningsprocess står det nu klart att norska Cormate köper konkursboet efter båttillverkaren Ryds.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det blev en överraskande ny ägare av den konkursdrabbade svenska båttillverkaren Ryds. Fredagen den 2 februari släpptes nyheten att det norska bolaget Hydro Design A/S nu köpt konkursboet efter Ryds.

Hydro Design är mest känt för varumärket Cormate, som i år fyller 20 år som tillverkare av potenta daycruisers av hög kvalitet.

Nu ska Cormates muskelbåts-själ bindas samman med Ryds produktionsteknik till en ny serie nordiska kvalitetsbåtar. (Foto: Cormate)

“Med det strategiska förvärvet bevaras inte bara Ryds 70-åriga arv utan företaget tillförs nytt liv genom innovation. Vi lovar att styra Ryds mot oöverträffad framgång”, säger Cormates vd Jon Aksel Brynildsen.

Tar över allt

Cormate tar nu över varumärket Ryds, fabriken i småländska Ryd och personalen. Men har redan beslutat sig för att ge varumärket en ny inriktning och en annan touch.

Egil Ranvig är grundare av bland annat Cormate och en stor båtprofil i Norge. (Foto: Cormate)

För att binda samman de båda varumärkena kommer designen och konstruktionen av de nya båtarna att göras av Egil Ranvig, ägare och grundare av bland annat Cormate.

ANNONS

“Vårt mål är nu att gifta samman Cormates design, effektivitet och sjövärdighet med Ryds rika historia och professionella produktionsteknik till en helt ny serie båtar”, säger Egil Ranvig.

ANNONS

Senaste nytt

Vad är framtiden?

Frågan som uppkommer är dock vad det är Ryds innehåller från Cormates perspektiv? Vad är en båttillverkare med två konkurser bakom sig värt? Vad är ett båtutbud som tydligen inte gick att sälja, värt för ett företag med en fungerade försäljning?

Risken är stor att Cormate nu har köpt en modern och fungerande produktionsanläggning i Sverige, som nu har ett bättre löneläge än i Norge.

Att de genom köpet av Ryds, kan flytta sin produktion hit till en anläggning som fungerar från dag ett. Och därigenom kapa dyra expansionskostnader.

Dessutom kommer de åt ett mindre produktsegment där Ryds kan fasas ut i samma takt som mindre Cormates kan lanseras.

Den som lever får se.

Läs mer:

ANNONS

Om affären här

Historien om Cormate (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS