I vår nya artikelserie om skandinaviska båttillverkare kommer vi under våren och sommaren göra nedslag hos och skriva om de mest spännande tillverkarna och deras nyheter.

ANNONS

Första stopp blir i vårt västra grannland Norge hos den kultförklarade tillverkaren Cormate som nyligen lanserat sin nya Cormate T28. Ett varumärke känt för sina eleganta och stilrena design, robusta konstruktion och racing-prestanda.

Från Hydrolift till Cormate

Cormate är ett varumärke med rötter tillbaka till 1985 när grundaren Egil Ranvig startade Hydro Design för att utveckla exklusiva sportbåtar under varumärket Hydrolift.

Cormate är det tredje varumärket från Erik Ranvigs penna. Tidigare Hydrolift, Stormway och nu Cormate sedan 2006. (Foto: Cormate)

Hydrolift gjorde stor succé och flera modeller är idag eftertraktade klassiker på begagnatmarknaden.

Efter att ha sålt företaget 1999 och under en kort period byggt RIB-båtar under namnet Stormway, så startade Ranvig varumärket Cormate tillsammans med sin gamla Hydrolift-kollega Frode Svendsen.

Mål var att producera kvalitetsbåtar med utmärkt sjövärdighet och tidlösa linjer men med en revolutionerande layout anpassad till dagens livsstil. Den första båten, Cormate T27, lanserades 2006.

Mycket ”vill ha” i de här formerna. Ett riktigt smycka att ha liggande vid sin brygga. (Foto: Cormate)

”Vi är havets Aston Martin”

I en intervju nyligen med den norska tidningen Finansavisen jämför Cormate med Aston Martin: ”Även om man förstås inte går över huven på en Aston för att komma in i den. En båt måste vara robust och användarvänlig, men som Aston Martin har Cormate tidlösa linjer och racinggener intakta, insvept i minimalistisk design”, säger Egil Ranvig

Gillar du färdas plus 50 knop genom vattnet och ställer höga krav på förarmiljö i form av kvalitet och användarvänlighet så kan detta vara din dröm. (Foto: Cormate)

Alla som satt sin fot på en Cormate är benägna att hålla med. De är inte bara vackra att titta på utan också en glädje att köra, tack vare deras avancerade skrovdesign, smarta funktioner och höga kvalitet.

ANNONS
ANNONS

Cormate T28

Cormate T28 är en ny modell som ersatte T27 efter nästan 15 års produktion. Trots visuella likheter är T28 en helt ny båt med betydande förbättringar.

Självklart en praktisk solbädd som smart döljer motorinstallationen. (Foto: Cormate)

Den är designad i Norge men byggd i Polen och är den tänkta storsäljaren i deras modell-serie från 23 till 35 fot.

Upp till 72 knop

Cormate-båtar kan väljas med antingen inombords- eller utombordsdrift och med topphastigheter upp till 72 knop.

Som alla exklusiva tillverkare är man mycket anpassningsbar. Kunderna kan välja från ett brett utbud av färger, material och utrustning för att göra sin båt helt unik.

Cormate T28 går att få med både inombordare eller utombordare. Personligen hade jag valt med inombordare…men smaken är som baken. Notera hur avbärarlisten på skrovsidorna i teak går ihop med badplattformens krom. Små detaljer men ack så snyggt. (Foto: Cormate)

Varje båt är unik och testas med upp till olika 20 propellrar

Oavsett hur personlig båten är, kommer den alltid att ha den kvalitet och uppmärksamhet på detaljer som förväntas av en Cormate. Exempelvis så testas alla båtar med upp till 20 olika propellrar innan de levereras till kunden.

Ranvig förklarar att det viktigaste är att hitta rätt förhållande för att ge båten de bästa möjliga sjöegenskaper och bränsleförbrukning.

”Även om vi har ett fast urval av modeller kommer varje båt att bete sig något annorlunda, beroende på hur den är utrustad. Det kan vara nödvändigt att ge en båt mer lyft i fören för att kompensera för större vikt i fram, till exempel” säger Ranvig

Mycket mer än bara en båt

Cormate är ett båtvarumärke som genomsyras av stil, prestanda och användarvänlighet. Något man tydligt kan uppleva bara genom att syna alla detaljer på deras modeller.

ANNONS
ANNONS

Eller som de säger själva: ”En Cormate är inte bara en båt – det är en livsstil.”

Fakta Cormate T28

Längd: 8.41m
Bredd: 2.54m
Djupgående 0.95m
Vikt: 2.100 kg
Bränsle: 250 liter
Motorer: Ovan bilder med en Mercruiser 350 hk
Fart: 47 knop

Priser:

6.2L V8 350 hk Bravo 1, DTS electronic throttle/gear (ca 49 knop)
från 2 070 000 Kr

8.2 MAG HO 430 hk Bravo X, DTS electronic throttle/gear  (ca 56 knop)
från 2 215 000 kr

TDI 3.0 V6 270 hk Bravo X, DTS electronic throttle/gear (ca 44 knop)
från 2 280 000 kr