Dagens PS

De tjänar mest i Sverige – systrarna toppar

tjänar mest
Systrarna Schörling tjänar mest i Sverige. (Foto: Press)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 28 dec. 2022Publicerad: 28 dec. 2022

Högsta inkomsten i Sverige? Två döttrar till ett affärsimperium. Högsta lönen? Den betalar Spotify ut till en av sina chefer. Här är topplistan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är arvtagarna till Melker Schörlings affärsimperium som tar över tronen när det gäller högst inkomst i Sverige.

De två döttrarna, Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andréen, toppar listan med 1,7 miljarder kronor var i inkomst av kapital.

De har tagit över fadern Melker Schörlings affärsimperium sedan han insjuknat. Melker Schörling byggde upp sin förmögenhet från 1970-talet och framåt via stora äganden i företag som Securitas, Assa Abloy, AAK, Hexagon och Nibe, skriver DN i en sammanställning.

Sålde aktier

Hans två döttrar, båda i styrelserna för samma tunga svenska företag fadern varit engagerad i, sitter på värden på cirka 80 miljarder kr.

Årets kapitalinkomst kommer huvudsakligen från försäljningen av aktien i värmepumpstillverkaren Nibe, enligt DN.

Sveriges högsta lön i form av inkomst av tjänst hittar vi hos en Spotify-chef. Det är Alex Ming Nordström som deklarerar en inkomst av tjänst på 313,5 miljoner kr.

Tre i topp

Det ger honom en tredjeplats på maratonlistan över inkomst av tjänst. De enda som slår honom historiskt är Spotify-kollegan Gustav Söderströms 332 miljoner kr för två år sedan och Ane Maersk McKinney Ugglas 321 miljoner kr år 2016.

Även Spotifys vd Daniel Ek tar sig hyggligt fram och noterar en inkomst av kapital på 320 miljoner kr. På listan över de 25 högsta inkomsterna finns för övrigt 22 män och 3 kvinnor.

Läs även: Han hade högst lön i Sverige – 168 miljoner  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS