Dagens PS

Han hade högst lön i Sverige – 168 miljoner

högst lön
Spotifys produktchef Gustav Söderström har högst lön i Sverige. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 jan. 2022Publicerad: 17 jan. 2022

Spotifys produktchef Gustav Söderström är den som hade högst lön i Sverige under 2020, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till statistik från Skatteverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gustav Söderström toppar listan för inkomst av tjänst, dit också bonusar och andra ersättningar från jobbet räknas. Med sina 168 miljoner tjänade han 62 miljoner mer än tvåan på listan, Sebastian Knutsson som är grundare av spelbolaget King.

Det är enligt Dagens Nyheter ungefär hälften av den högsta lönen som noterats på 332 miljoner. Den var också Gustav Söderströms, för inkomståret 2018.

Trean på listan kommer också från Spotify, personalchefen Katarina Sachiko Berg. Hon hade inkomst av tjänst på 104 miljoner kronor. Maersk-arvtagerskan Ane Maersk McKinney Uggla tar fjärdeplatsen, dessa två är dock de enda kvinnorna på topp 20.

Siffrorna gäller taxeringen 2021 för inkomståret 2020.

Men ingen av de ovan är bland de som drog in mest pengar under 2021, då de som tjänade mest gjorde det tack vare inkomst av kapital, som är vinster från försäljningar av fastigheter, aktier och bolag.

Där toppar Claes Lidell, som blev miljardär när han sålde pokerbolaget Ongame för ett decennium sedan. Var hans inkomster kommer för 2020 kommer ifrån framgår inte, men han toppade listan på 1454 miljoner i inkomst.

Tvåan på listan anonymiseras av DN då taxeringen är överklagad. Finansmannen Melker Schörling som är en storägare på börsen tar tredjeplatsen med en inkomst av kapital på 1 266 miljoner.

Det är också några okända personer som tar sig in på topp 20-listan, däribland en börshandlare i 35-årsåldern som kvalar in på en tolfteplats över de högsta kapitalinkomsterna i Sverige med 304 miljoner.

ANNONS

Läs mer: Här är Sveriges högsta löner – okända tog sig in på listan

Läs även: Världens 10 rikaste personer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS