De gör upp om Årets matbluff 2021

Uppdaterad: 17 jan. 2022Publicerad: 17 jan. 2022
matbluff 2021
Sex finalister är nu klara till det mindre prestigefyllda antipriset Årets matbluff 2021. Matkorgen på bilden har inget med matbluff-priset i sig att göra – den är en illustration. (Foto: TT)

Sex finalister är nu klara till det mindre prestigefyllda antipriset Årets matbluff 2021. Nu kan du rösta fram “vinnaren” av skandalpriset.

ANNONS
ANNONS

Med hjälp av greenwashing och klassiska matbluffar lurar företagen konsumenter att tro att deras matvaror håller högre standard än den i själva verket gör.

“Ett exempel är när produkten skyltar med ingredienser som inte ens finns med i ingrediensförteckningen. En annan kan vara att konsumenten luras tro att produkten har en annan härkomst än vad egentligen har. Ofta är bluffarna inga misstag, utan företagen är väl medvetna om hur de vilseleder oss konsumenter”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara som för sjunde året delar ut Årets matbluff.

Nomineringarna fler än någonsin

Nomineringarna har strömmat in och ökar hela tiden. Under 2021 fick Äkta vara in 186 nomineringar, vilket enligt pressmeddelandet är nytt rekord.

“En ny trend vi sett är att vi fått in fler nomineringar av produkter som marknadsförs med hjälp av miljö- eller hållbarhetsargument”, säger Björn Bernhardson.

Juryn har nu valt ut sex finalister och nu får allmänheten rösta fram en värdig “vinnare” av den icke smickrande utmärkelsen.

ANNONS
ANNONS

Finalisterna som gör upp om Årets matbluff-pris 2021 är:

Abbas ekspånsrökta musslor, som ger sken av att komma från Västkusten men är odlade i Chile.

Arlas ekologiska mjölk, som visst påverkar klimatet även om Arla påstår på förpackningen att det är “netto noll klimatavtryck”. Arla har dragit på sig en stämning till Patent- och marknadsdomstolen från Konsumentombudsmannen på grund av sin falska marknadsföring, framgår det.

Gilles finskorpor mandel som genomgående ger sken av inte innehålla ett spår av mandel, utom på ingredienslistan då. Där står det att skorporna “kan innehålla spår av mandel”. Förvirrande för kund så klart.

Övriga finalister är HealthyCo mayo chipotle & lime, Plantin med sin olja med smak av tryffel och Änglamark med sina ekologiska fruktgodingar – jordgubb, som skyltar med bilder på jordgubbar men bara innehåller marginellt med jordgubbar, produkten riktar sig dessutom till yngre barn.

Från i dag, den 17 januari till den 24 januari, kan du rösta på Årets matbluff på aktavara.org.

Läs även: Så avslöjar du greenwashing: sju tips

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS