En rad sammanhängande faktorer har enligt experter ökat hotet om cyberattacker mot Sverige, skriver Tidningen Näringsliv.

ANNONS

Koranbränningen, den uppochnervända dockan av Erdogan som hängdes upp på Stadshusets fasad i Stockholm, Sveriges Natoansökan och det utdragna kriget i Ukraina.

Det här är sådant som fått cyberhotet mot Sverige att eskalera, enligt bedömare.

”De konsekventa underinvesteringar som gjorts i säkerhet under en lång rad av år gör att vi idag har genuint osäkra produkter och vidöppna system på marknaden. Det skapar allvarliga sårbarheter”, säger Patrik Sandgren, digitaliseringsexpert på Teknikföretagen, till Tidningen Näringsliv, TN, och understryker att cyberattacker sker här och nu.

Sverige halkar efter på säkerhetslistan

Sverige rankas högt i digitalisering men har hamnat på efterkälke när det gäller cybersäkerhet, framgår det.

TN uppger att Sverige nu har en mindre åtråvärd 26:e plats på Global Cyber Security Index och får nöja sig med plats 15 på området i Europa.

För näringslivet orsakar cyberangrepp mångmiljardförluster. Teknikföretagen uppskattar enligt TN kostnaderna för de svenska företagen till runt 15-20 miljarder kronor.

Grek-amerikanen Chris Kremidas-Courtney, som är senior fellow vid Brysselbaserade tankesmedjan Friends of Europe och har en bakgrund som senior säkerhetsrådgivare till bland annat Nato och EU, uppmanar EU och Europa att skyndsamt rusta för att möte det upptrappade cyberhotet.

ANNONS
ANNONS

Gustav Sandberg, affärsenhetschef i cybersäkerhet på AFRY, anser att för mycket fokus läggs på att skydda personliga data när attackerna riktas mot andra delar av it-systemet, säger han till TN.

Läs även: Största cyberhoten mot finanssektorn – ny rapport [Dagens PS]