Ju mer etiska bolagen försöker vara, desto svårare är det också för dem att förbli etiska. Enligt nya studier är det svårt att upprätthålla redan satta standarder, och betydligt lättare att falla tillbaka till gamla mönster.

ANNONS

Etik har som bekant blivit allt viktigare för bolagen att sätta upp på dagordningen. Men samtidigt som många företag och organisationer arbetar stenhårt med etik så är det ibland svårt att leva upp till de uppsatta målen i praktiken, skriver Quartz.

Svårt att hålla sig etiska

Ju mer etiska bolagen försöker vara ju svårare är det för många att vara just etiska, eftersom krafterna som drar bort från etik samtidigt växer. Det hävdar i alla fall en person som har skrivit en rapport i ämnet, nederländske Muel Kaptein, professor i affärsetik vid RSM Erasmus-universitetet i Rotterdam.

”Det är svårare att hålla sig etisk än att bli etisk”, säger han.

För bolag som hela tiden strävar att bli bättre, som håller en hög profil, kan det så småningom bli svårare att hålla den goda profilen, putsad och fin. Rapporten visar att även om det inte längre finns några uppenbara problem inom en organisation så ska de anställda leta efter problem som egentligen inte finns vilket ökar stressen och i sig själv kan leda till nya etiska problem.

Faller för frestelser

Ett annat problem är att att falla för ”förbjuden frukt”, att falla för frestelser som går mot den etiska linjen, som att till exempel ta droger eller hålla på med cybersex.

Medan de flesta bolag hela tiden strävar efter att bli bättre, så kan de alltså genom att de försöker alltför hårt istället ta ett eller flera steg bakåt.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kvinnor föredrar etik – män vill göra snabba klipp [Dagens PS]

Läs även: Toppar sparkade på rad – etiken haltar [Dagens PS]