Oetiskt beteende bakom serieavskeden. ”Företag är i desperat behov av hjälp”, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg till SvD.

ANNONS

Lundeteg menar att det handlar om att locka nya talanger på de viktiga posterna när gamla chefer inte lyckas leva upp till kraven på god etik och moral.

Svenska Dagbladet berättar om raden av toppchefer som fått kicken under våren. En vd på ett mindre bolag på Stockholmsbörsen avskedades efter skattefusk, en annan toppchef sparkades efter att ha köpt sex och en annan vd – i ett kommunalt bolag – tvingades lämna sin stol efter misstankar om mutbrott.

”När ett oetiskt beteende avslöjas inom företag så gör det mer skada och får mycket större effekter i dag än det fick tidigare. Det fastnar inte i en tidning utan sprids på nätet och tvingar företaget att agera”, säger Shahab Sayardoust, vd för rådgivningsföretaget Omino, till tidningen.

Sunkiga beteenden avslöjas en vacker dag

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, slår fast att företag behöver hjälp när kalabaliken är ett faktum, och även när kriser med oetiska uppträdanden börjat ta fart.

”De har förstått att förr eller senare så läcker sunkiga beteenden ut”, säger hon till SvD och pekar särskilt på hur Metoo lyft upp problematiken till ytan.

Albright får, enligt Amanda Lundeteg, ofta samtal om sexism, sexuella trakasserier och rasism på arbetsplatser.

Både hon och Shahab Sayardoust tipsar i artikeln hur företag ska agera för att slå vakt om ett etiskt företagande.

ANNONS
ANNONS

Bland annat annat handlar det om tydliga strukturer, mål och policyer, gå till botten med och åtgärda problem som dyker upp och att styrelse och ägare tar ansvar för det som sker.

Högt uppsatta ledare som inte klarar kraven bör helt sonika avgå, är budskapet.

Läs SvD-artikeln i sin helhet.