Dagens PS

Nu når chefslönerna oanade höjder

Hock Tan på Broadcom har även han anledning att vara nöjd.
Hock Tan på Broadcom har även han anledning att vara nöjd. (Foto: Evan Vucci/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Toppchefernas löner steg förra året med 12,6 procent i USA. Samtidigt ökade lönerna för vanliga medarbetare i snitt med 4,1 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Equilar har för The Associated Press räkning analyserat löneutvecklingen för vd:ar i amerikanska företag.

Analysen visar att det ersättningsnivån för chefer på företag i börsindexet S&P 500 under förra året steg med 12,6 procent samtidigt som lönerna för vanliga anställda i den privata sektorn steg 4,1 procent.

169 miljoner

Låter 12,6 procent som ”inte så mycket ändå” blir bilden en annan när Equilar konstaterar att medianlönepaketet för vd:arna i fråga uppgick till 16,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 169 miljoner kronor.

De makabra lönenivåerna gör, enligt AP:s undersökning, att det i hälften av företagen skulle ta en arbetare i mitten av företagets löneskala nästan 200 år att tjäna in en årslön för vd:n, konstaterar Fortune.

ANNONS

Senaste nytt

Han toppar listan

Associated Press vd-undersökning inkluderar data från 341 chefer på S&P500, chefer som arbetat minst två hela på varandra följande räkenskapsår.

Högst i listan hittar vi Hock Tan, vd för Broadcom, med ett lönepaket värderat till motsvarande nästan 1,7 miljarder kronor.

ANNONS

Tan gavs ett generöst paket som byggde på att Broadcoms aktie nådde vissa mål och att han själv förblev vd i fem år.

Vid tidpunkten paketet klubbades handlades Broadcoms aktie för 470 dollar men har sedan dess skjutit i höjden och noterades 15 maj för en kurs på 1 436 dollar.

Fler som klarar brödfödan

Andra verkställande direktörer i toppen av undersökningen är William Lansing från Fair Isaac, (66,3 miljoner dollar),  Apples Tim Cook (63,2 miljoner dollar),  Hamid Moghadam från Prologis (50,9 miljoner dollar) och Ted Sarandos, Netflix (49,8 miljoner dollar).

Högst betalda kvinna är Lisa Su, vd för chiptillverkaren Advanced Micro Devices, med 30,3 miljoner dollar.

Markant ökning

Lönerna för vanliga medarbetare steg alltså med 4,1 procent 2023 och det gör att hälften av vd-arna nu tjänar minst 196 gånger vad deras anställda med medianlön gör.

Det är en ökning från 185 gånger medianlönen i förra årets undersökning.

ANNONS

Det är en markant ökning av klasskillnaderna mot tidigare, konstaterar Brandon Rees, biträdande direktör för företag och kapitalmarknader hos AFL-CIO.

Efter andra världskriget och fram till 1980-talet tjänade vd:ar för stora börsnoterade bolag ”bara” 40-50 gånger medarbetarnas medianlön.

Läs mer:

Nu halkar kvinnorna efter igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS