Somliga höjde enligt Expressen på ”ögonbrynen” när Ingvar Kamprad bestämde sig för att 670 miljoner av arvet skulle gå hit.

ANNONS

Ingvar Kamprads fyra barn fick dela på den privata förmögenheten när Ikeagrundaren gick bort 2018.

Men resten, 670 miljoner, testamenterade Kamprad till Norrland och det förvånade enligt Expressen många.

Dock inte Sven-Erik Bucht, tidigare landsbygdsminister och nära vän till Ingvar Kamprad och som tidigare uttalat att den svenska möbeljätten Ikeas skapare såg att delar av Sverige var försummat, däribland Norrland med sina många kommuner i glesbygd.

I testamentet skrev Kamprad, berättar Expressen, att den resterande arvslotten när barnen fått sitt skulle tillfalla Familjen Kamprads stiftelse, FKS, för ”utveckling av företagsverksamhet i Norrland”.

I dag har drygt 100 miljoner av arvet på 670 miljoner till Norrland fördelats med fokus på utbildning och unga.

Luleå tekniska universitet uppges också vara en vinnare genom ett projekt som delvis baseras på forskning och syftar till att stärka små och medelstora företag.

Sven-Erik Bucht har sagt att Familjen Kamprads stiftelse inte fördelat pengarna efter Ingvars sista vilja.

Han uttrycker sitt missnöje över det bland annat i SVT-dokumentären ”Kamprads miljoner”, uppger Expressen.

ANNONS
ANNONS

Bucht är i dag ordförande i FKS:s referensgrupp i Norrland och han upplever att stiftelsen numera lyssnar på önskemålen och att mer av arvet går till  företagandet i Norrland och mindre pengar läggs på forskning.

Enligt Bucht har det aldrig rått någon tvekan om vems sida den småländske entreprenören Kamprad stod på – småföretagarnas.

Läs även: Sverige sörjer Kamprad: ”Vi böjer oss inför dig” [Dagens PS]