Dagens PS

Sverige sörjer Kamprad: "Vi böjer oss inför dig"

På Ikeamuseet möts besökarna av en bild på Ingvar Kamprad. Bilden är sammansatt av mängder av små porträtt på anställda. Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled på lördagen efter en kort tids sjukdom
På Ikeamuseet möts besökarna av en bild på Ingvar Kamprad. Bilden är sammansatt av mängder av små porträtt på anställda. Ikeas grundare Ingvar Kamprad avled på lördagen efter en kort tids sjukdom
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 29 jan. 2018Publicerad: 29 jan. 2018

Ikeas grundare och en av Sveriges största entreprenörer har gått ur tiden. Ingvar Kamprad avled på lördagen efter att stilla somnat in i hemmet efter en kort tids sjukdom, skrev Ikea i ett pressmeddelande på söndagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel”, säger Torbjörn Lööf, VD och koncernchef för Inter Ikea i ett pressmeddelande.

Ingvar Kamprads död blev inte oväntat en världsnyhet under helgen med bred rapportering internationellt. Och på hemmaplan var reaktionerna många på Älmhult-sonens plötsliga bortgång efter en kort tids sjukdom.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf kommenterade:

“Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen. Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation”, uppger Carl XVI Gustaf och fortsätter.
“Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går i dag till Ingvar Kamprads familj och vänner.”

Kamprads rådgivare Göran Grosskopf till Expressen:

“Det gick lugnt och stilla till. När man är 91 år så är det inte så konstigt att kroppen ger upp”, säger .

Statsministern Stefan Löfven:

”Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framförallt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd.”

ANNONS

Utrikesministern Margot Wallström uttalade sig i en tweet där hon skriver att Ingvar Kamprad satte Sverige på världskartan i allra högsta grad.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski:

“Miljontals människor i världen har varje år suttit med en Ikea-instruktion och skruvat ihop en möbel till sitt hem. Ingvar Kamprad lämnar globala avtryck som få andra svenskar.”

Centerledaren Annie Lööf:

“En pionjär som förändrat människors vardag. En strävsam, sparsam smålänning som gick från blyertspennor till ett företag med varuhus över hela världen. Ingen svensk är så förknippad med Sverige som Ingvar Kamprad. Vila i frid”, twittrar hon.

Liberalernas Jan Björklund:

“Ingvar Kamrad är borta. Han var den störste svenske entreprenören under efterkrigstiden. Stor respekt.”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

ANNONS

“En av Sveriges främsta entreprenörer har gått ur tiden. Tack Ingvar Kamprad för det du gjort för Sverige”.

Elisabeth Svantesson, ekonomisk politisk talesman för Moderaterna:

“En av Sveriges främsta och största entreprenörer har somnat in. Tack för allt du gjort för Sverige Ingvar Kamprad!”

Kristdemokraternas Ebba Busch Tohr:

“En av vår tids viktigaste svenska entreprenörer har lämnat oss. Hans livsverk kom att bli synonymt med sparsamhet och uppfinningsrikedom. Känt världen över. En sann förebild. Vila i frid.”

Företagarnas vd Günther Mårder:

“Den största har lämnat oss. Men företagsgärningen signerad Ingvar Kamprad är odödlig. Vi är oändligt med människor som böjer oss inför dig. Vila i frid”, twittrar han.

Näringsminister Mikael Damberg (S):

ANNONS

“En av Sveriges genom tiderna största entreprenör! Ikea har inrett folkhemmet och fortsätter att tänka nytt och allt mer hållbart.”

Avanzas sparekonom Claes Hemberg:

“Ingvar Kamprad Älmhult blev 91 år. Han som möblerade folkhemmet och inspirerade många att bryta mot gamla mönster, dyra prislappar och tänka nytt. Och aldrig börsnoterade sin skapelse!”, twittrar han.

Svensk Handels vd Karin Johansson:

“Ingvar Kamprad är en av vår tids absolut största entreprenörer. Han startade som 17-åring ett företag som satt Sverige på kartan runt om i världen. IKEA har inte bara förändrat miljontals hem världen över, företaget har också revolutionerat handeln. Ingvar Kamprads gärning kommer att fortsätta att leva vidare en lång tid framöver”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS