Nu vittnar Best Transports chaufförer om missförhållandena under sina arbetspass. Löner långt under kollektivavtalen och 15-timmars körpass. ”Jag har många gånger varit rädd för att dö i trafiken för att jag skulle somna när jag kör”, säger en chaufför.

ANNONS

Som Dagens Ps har rapporterat om så råder det ”slavliknande förhållande” hos budbolaget Best Transport.

Uppgifter som utlöste en kundstorm mot budbolaget.

Berättar om missförhållanden

Nu berättar ett tiotal chaufförer som Di har pratat med om missförhållandena.

”Jag har haft jour dygnet runt, men får så dåligt betalt att jag varit tvungen att låna pengar till mat och hyra vissa månader”, säger en av chaufförerna till Di. 

Pass på över 15 timmar

Lönerna och villkoren stämmer ofta inte överens med kollektivavtalen för region Stockholm. Vissa chaufförer uppger att de får ut löner på omkring 8 000 kronor i månaden, och arbetar pass som sträcker sig 15 timmar, och ibland över det.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är många chaufförer tveksamma till att neka jobb, eftersom de då riskerar att inte få fler körningar av Best Transport. Många blir trötta när de arbetar långa pass.

”Jag har många gånger varit rädd för att dö i trafiken för att jag skulle somna när jag kör”, säger en chaufför till Di.

Krav på jourersättning

Chaufförerna har framfört krav på jourersättning – något som bolaget inte gått med på.

”Vi har historiskt justerat ersättningen men vi hade säkert kunnat göra mer”, säger Hanna Radoncic, marknadsansvarig på Best Transport.

På torsdagen meddelade Best Transport att bolaget ska se över ersättningsmodellen, och samtidigt pausar bötessystemet.

Läs mer: Transportbolag pausar kritiserat lönesystem

ANNONS
ANNONS