SVT avslöjar att fyra skånska kommuner har betalat över 12 miljoner kronor till en liga som med bedrägerier lurar sina kunder. Bland annat har en av bröderna bakom bolagen bytt namn till Jörgen Johansson – som den tidigare ägaren till av ett av trädgårdsbolagen heter.

ANNONS

Det handlar om sex bröder, hemmahörande i Malmö, som driver bolagen Lomma Trädgård, Bosab och Mitt trädgård. De har annonserat i lokaltidningar i hela Skåne och ”lovar att förvandla din trädgård till en oas”, skriver SVT.

Den av bröderna som pekas ut som ledare för trädgårdsbolagen av SVT har tidigare varit i blåsväder då han var frontfigur för en väldigt populär gårdshandel som bröderna drev utanför Lund, som bland annat besöktes av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Tidningen Expressen granskade 2016 gårdsbutiken som splittrade samhället. Efter granskningen avvecklades verksamheten.

Saltade räkningar och falska löften

Enligt SVT började bröderna i stället satsa på trädgårdsarbete. I SVT:s granskning av bolagen Lomma Trädgård och Bosab har de ett tjugotal vittnesmål från privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag som alla känner sig lurade av bröderna och berättar om saltade räkningar och falska löften.

SVT skriver också om att fyra skånska kommuner skrivit avtal med bröderna men att avtal sagts upp, då personal som inte hade skyddsutrustning, dåligt utförd skötsel och dubbelfakturering.

Bytte namn till Jörgen – som tidigare ägaren hette

Som kontaktperson till Trelleborgs och Helsingborgs kommuner har de uppgett Jörgen Johansson som kontaktperson, som också är den person som skrivit avtalet på med kommunerna. Men enligt SVT:s granskning hade Jörgen Johansson, som är den tidigare ägaren av Lomma trädgård, då redan sålt bolaget till bröderna. Ett år efter att avtalen tecknats byter en av bröderna namn – till Jörgen Johansson.

Efter SVT:s granskning har Trelleborgs kommun polisanmält Lomma trädgård.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Blufföretaget svartlistat – ser ut som en faktura

Fotnot: Dagens PS reporter arbetade 2016 på Expressen och var då en del av tidningens granskning av bröderna.