Dagens PS

Boost vinstvarnar – 70 anställda förlorar jobbet

Boost vinstvarnar – 70 anställda förlorar jobbet
Ett tufft första halvår 2022 får Boozt att vinstvarna, och säga upp personal. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Boozt säger upp runt 5 procent av de 1 400 anställda i koncernen. E-handelsbolaget vinstvarnar efter ett tufft första halvår 2022, och sänker prognoserna för omsättningstillväxt och rörelseresultat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Första halvåret 2022 har inte alls blivit vad Boozt räknade med. Vinstvarningen kom med ett besked om att 5 procent av de anställda sägs upp. Det motsvarar ungefär 70 av koncernens sammanlagt 1 400 anställda.

Sänker prognoserna

Den tidigare prognosen för omsättningstillväxt låg på 20 till 25 procent – nu bedömer man i stället att det handlar om 10 till15 procent, uppger Sydsvenskan. Det justerade rörelseresultatet ligger i intervallet 235 till 285 miljoner kronor i stället för tidigare 365 till 420 miljoner kronor.

“Första halvåret 2022 går mot sitt slut och har visat sig vara mer utmanande än vad vi trodde när vi satte våra mål för året”, säger Boozts vd Hermann Haraldsson i ett pressmeddelande enligt Sydsvenskan.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inflationen sänker Boozt

“Som en konsekvens har vi valt att agera snabbt för att kunna fortsätta accelerera tillväxten, ta marknadsandelar på den nordiska onlinsmarknaden och samtidigt leverera branschledande lönsamhet”, fortsätter han.

Det är framför allt den stigande inflationen som påverkar Boozt. Konsumenterna är mer avvaktande, och kunderna blir färre, vilket i sin tur gör att priset för varje ny enskild kund blir högre, enligt bolagets finanschef Sandra Gadd. Det innebär inte att företaget är olönsamt.

Fortsätter tjäna pengar

“Vi tjänar pengar, vi har en god likviditet och ett högt ordervärde som visar på goda förutsättningar till att fortsätta tjäna pengar”, säger Sandra Gadd. “Vi har dessutom relativt slimmade kostnader.”

Boozt har sitt centrallager i Ängelholm i Skåne, och huvudkontoret finns i Malmö. Man har också anställda i Danmark, Litauen och Polen. Företaget vill inte lämna ut uppgifter om vilka delar av organisationen som drabbas av uppsägningarna.

“Personalen vill så klart få så mycket information som möjligt, och vi vill kunna ge dem det”, säger Sandra Gadd. “Men den här processen får ha sin gilla gång där vi nu ska inleda förhandlingar med facket”.

Läs även: Boozt når inte förväntningarna men höjer sin tillväxtprognos 

Läs även: Halverad personalstyrka för Daniel Wellington 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS