E-handelsbolaget Boozt höjer åter sin tillväxtprognos för hela 2021, men rapporten för andra kvartalet var sämre än förhandstipsen.

ANNONS

För andra kvartalet rapporterar e-handlaren Boozt ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 100 miljoner, vilket är mycket lägre än förväntade 130 miljoner. Det är dessutom 29 procent lägre än andra kvartalet 2020.

Breakit skriver att tillväxten under det senaste året, enligt Boozt, har inneburit utmaningar och att det nu finns begränsningar i kapaciteten i bolagets hanteringscenter. Bolaget utlovar dock större kapacitet och fler robotar de kommande åren.

Även omsättning och tillväxt lägre

Även omsättningen på närmare 1,5 miljarder kronor låg något under analytikers genomsnittliga förväntningar, detta enligt finansinformationsbolaget Infront. Tillväxten på 23 procent i lokal valuta visar även den på en ordentlig inbromsning från första kvartalet då tillväxten var 54 procent.

Boozts vd Hermann Haraldsson menar att jämförelsesiffrorna från 2020 var extra starka eftersom e-handeln då fick ett stort lyft på grund av pandemin som gjorde att konsumenter stannade hemma.

”Jag är stolt över att vi under det andra kvartalet lyckades uppnå en tillväxt om 23% i lokal valuta, särskilt med tanke på förra årets starka utveckling och att samhället återöppnats långsammare än förväntat efter pandemin. Dessutom är vår lönsamhet fortsatt branschledande och kundnöjdheten är den högsta någonsin”, skriver han i rapporten.

Priset på aktien har fördubblats

Det senaste året har Boozts aktie stigit med 100 procent. Bolaget har för vana att höja sina prognoser och det gjordes även i fredagens rapport, skriver Breakit. Boozt spår att tillväxten under hela 2021 kommer ligga mellan 27,5 och 32,5 procent. Detta är andra gången som bolaget höjer sin prognos för 2021.

”Med den starka utvecklingen under det första halvåret och med en lovande start på det andra halvåret har vi uppgraderat vår prognos för nettoomsättningstillväxten samt står fast vid vår förväntan om att leverera en branschledande rörelsemarginal. Under resten av 2021 och inom den närmsta framtiden, prioriterar vi tillväxt, skriver Hermann Haraldsson i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Aktien faller på fredagmorgonen

På Stockholmsbörsen faller Boozt vid inledningen av veckans sista handelsdag. E-handlarens kvartalsrapport där varken resultat, omsättning eller tillväxt nådde upp till analytikernas förväntningar gjorde att aktien föll 7,2 procent vid fredagens inledande handel, det skriver Dagens Industri.

Läs mer: Nakd:s värdering når över 5 miljarder [Dagens PS]