Dagens PS

Axel Johnson - entreprenör ut i fingerspetsarna

Johnson
Bakom bland annat det så välkända rederi AB Nordstjernan stod Axel Johnson, en man som blev en av Sveriges allra största industrimän. (Foto: Arkiv)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 07 mars 2023Publicerad: 07 mars 2023

Bland de företag som stannat i samma familj genom decennierna står Axel Johnson- koncernen som en av de mest kända. Och så här startade det…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antonia Ax:son Johnson har genom decennier varit en av finansvärldens mest framträdande personligheter.

När hon 2015 lämnade över koncernens ordförandeklubba till dottern Caroline Berg, var det femte generationen som  då tog över familjens fantastiska företagshistoria.

Johnson

En ung Axel Johnson, som med en privat kassa intjänad på aktieaffärer, grundande det bolag som sedan dess varit en av de stora spelarna på den svenska företagsmarknaden. (Foto: Axel Johnson)

Mannen bakom koncernen, som vi idag lite lätt kallar Axel Johnson-sfären, var just Axel Johnson. Föddes i Jönköping 1844 som son till sadelmakaremästaren Carl Johan Johnson och Brita Christina Rålin.

Ung och företagsam

Redan som 13-åring i hemstaden visade den unge Axel att han hade sinne för goda affärer. Men det var när han flyttade till Stockholm som 18-åring, som det tog fart.

Som anställd som bokhållare i sidenaffären W Ullberg & Co på Myttorget avancerade han snabbt och fick snart ta ansvar för affärens internationella kontakter.

Johnson

Familjen Johnson uppställda framför fotografen, uppklädda för en skogpromedad i mitten av 1890-talet. Från vänster: Harry, Thorsten, Annie, Axel, Axel j:r och Helge.

ANNONS

Parallellt med arbetet i sidenaffären blev Axel intresserad av aktier och började bygga upp en privat framgångsrik aktieportfölj som hade grunden till Axels första egna handelsbolag, A. Johnson & Co.

ANNONS

Senaste nytt

Import. Och export.

Företaget importerade kol från England och koks från Vestfalen och snart hade verksamheten vuxit så pass att lasterna fyllde hela fartyg.

Och för att maximera verksamheten, började Axel Johnson exportera svenskt järn, trä och stål på returfrakterna.

Johnson

S/S Annie Therese – Axel Johnsons första stora egna fartyg, döpt efter hans tyska fru. (Foto: Digitalt museum)

Storägare i svenska järnbruk

Handeln med järn och stål till den allt snabbare industriella revolutionen, öppnade hans intresse för nya verksamheter.

Under 1800-talets sista två decennier gick han därför in som storägare i några av den framgångsrika svenska järnbruken där Avesta Jernverks AB (ombildat 1883) kom att bli en av juvelerna i hans företagssamling efter att han blivit blivit ensamägare 1905.

ANNONS
Johnson

Avesta Järnverk var ett av de bruk som Axel Johnson kom att satsa medel i. Och som han från 1904 kom att bli helägare av. (Foto: Vykort)

För att göra sina laster oberoende av externa rederiers priser och verksamheter, grundade han sitt egna rederi 1890, som fick namnet Nordstjernan – det bolag som sedan kom att bli annonspelaren för hela hans företagskonglomerat.

Johnson

I stället för det utomlands svåruttalade namnet ”Nordstjernan” används ”Johnson Linen” för rederiverksamheten. Därför finns ett ”J” i den rederiflagga som sedan dess har varit Nordstjernans märke. (Foto: Arkiv)

Snabbt växande rederi

Rederiverksamheten, med bland annat den första reguljära traden med malm över till Sydamerika, växte till en otroligt god affär och som gav Axel och hans familj ekonomiska möjligheter, både privat och affärsmässigt, att utveckla såväl företagandet samt egna intressen.

Johnson

Idag är det Caroline Berg som driver Axel Johnson-koncernen, som femte rakt nedstigande gerenationen “Johnson”. (Foto: Axel Johnson)

Fem generationer senare

Idag är det alltså den femte generationen som driver Axel Johnson-sfären.

ANNONS

En sfär som mår alldeles utmärkt och med en utveckling som Axel själv hade varit stolt över att få ha tagit del av.

Läs mer här om:

Finansfamiljen flyttar hem miljarder

Axel Johnson-gruppen

Nordstjernan

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS