Kanske minns du Anna Sorokin? Kvinnan som nästan lyckades blåsa New Yorks societet och sedermera dömdes till fängelse för bedrägeri. Nu har hon släppts ut och slagit sig in på konstmarknaden. Och pengarna rullar in. 

ANNONS

Det var under 2019 som Anna Sorokin 31, även känd som Anna Delvey, dömdes till fängelse för grov stöld och stöld av tjänster.

Bakom den fashionabla fasaden, de dyra levnadsvanorna och planerna på att öppna upp en exklusiv konstklubb på Manhattan fanns nämligen varken kapital eller någon titel. Bara en ung kvinna med ryskt påbrå som ljugit sig till miljonbelopp.

En sorglig historia som gjorde stor succé som teveserie på Netflix under namnet ”Inventing Anna” och hade premiär i februari i år.

Villkorligt frigiven för gott uppförande

Då, när serien släpptes hade dock huvudpersonen i dramat, den verkliga Anna Sorokin, släppts ut ur fängelset för gott uppförande.

Efter tre avtjänade år och villkorlig frigivning kom hon sedan att häktas på nytt. Denna gång av den amerikanska immigrationsmyndigheten ICE, med anledning av att hennes visum löpt ut, vilket ledde till husarrest.

ANNONS
ANNONS
Anna
Ett av Anna Sorokins alster. (Foto: Instagram/ Founders Art Club)

Dragit in 3,5 miljoner
Men säg den otur som inte också för något gott med sig? Under sin isolering fick Anna Sorokin nämligen upp ögonen för konsten.

En hobby som snabbt kom att utvecklas till en lukrativ affärsverksamhet sedan illustrationerna hon skapat inte bara sålde, utan faktiskt drog in höga belopp.

Så har trenden också fortsatt sedan allt fler visat sig villiga att investera i den forne bedragarens skisser och originalmålningar. Hittills har Sorokins konst dragit in 340 000 dollar, motsvarande 3,5 miljoner kronor, skriver Robb Report.

Anna Sorokin en fängslande talang

Hennes nya karriär har även genererat i samarbeten med gallerier som till exempel det New York-baserade galleriet The Locker Room.

En fullt rimlig utveckling enligt konsthandlaren Chris MartineFounders Art Club som för närvarande representerar Sorokins konst.

”Hon har en mycket tydlig talang, hon är en fängslande individ och människor resonerar med hennes koncept”, säger Martine till The Washington Post.

ANNONS
ANNONS

Ett citat som ringar in mystiken kring den nyblivna konstnärinnan som aldrig slutar att överraska.

Vill du läsa mer om kultur, nöje och underhållning? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Rekordår för Christie’s – drog in 87,5 miljarder [Dagens PS]