Man ska inte gråta över spilld mjölk men kanske grämer sig Arla i dag efter att Patent- och marknadsdomstolen dömt till Konsumentombudsmannens fördel i det omtvistade målet om klimatavtryck. 

ANNONS

Som Dagens PS tidigare kunnat rapportera tog dagens domslut sin början med en slogan under 2019. Närmare bestämt textslingan ”netto noll klimatavtryck” som Arla tryckte upp på sina ekologiska förpackningar.

Det genererade i en rad frågetecken, såväl som en anmälan från Konsumentsombudsmannen, KO, som sedermera stämde Arla för att ha överträtt marknadsföringslagen.

Detta sedan reklamen i fråga enligt KO ger sken av att produkten inte ger något klimatavtryck alls. Särskilt då de eftergifter vi i dag gör inte kan kompensera för klimatavtrycket som mjölkproduktionen orsakar inom den närmaste framtiden.

Nu väljer alltså Patent- och marknadsdomstolen att följa Konsumentombudsmannens linje, vilket förbjuder Arla från att använda sig av frasen ”netto noll klimatavtryck” i sin marknadsföring, skriver Dagens Industri.

Vill du läsa mer om företag? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Electrolux stänger kylskåpsfabriken [Dagens PS]

Läs även: Acne under lupp – utnyttjade armé av praktikanter [Dagens PS]