Var går gränsen mellan oavlönade praktikanter och fri arbetskraft? SVT:s ”Uppdrag granskning” har granskat Acne och 20 andra modeföretag. Och resultaten är nedslående. 

ANNONS

Att inleda sin karriär som praktikant är en vedertagen inkörsport för de som drömmer om en framtid inom modeindustrin. Enligt Svenska Akademiens ordlista, SAOL, är en praktikant ”en person som genom arbete skaffar sig erfarenhet i ett yrke”.

Sett till kompetensutveckling är det därmed en möjlighet som långsiktigt kan gynna både arbetssökande och arbetsgivare – om det används på rätt sätt. 

Får inte ersätta anställda

Det innebär främst att du som praktikant inte får ersätta en ordinarie anställd under din praktik. Även om det i dag inte är lagligt reglerat att avlöna praktikanter, brukar det ändå vara kutym under en längre praktik att ge någon slags ekonomisk ersättning.

Det är även brukligt att praktiken är en del av en pågående utbildning eller initieras via arbetsförmedlingen.

Något som tycks variera sett till den genomlysning av 20 svenska modeföretag som SVT:s ”Uppdrag granskning” gjort, skriver SVT.

ANNONS
ANNONS

43 oavlönade praktikanter på Acne

I programmet framgår det att en praktik kan komma till skott utan några kopplingar till lärosäten eller arbetsförmedlingen, men framförallt att det tycks gå inflation i användandet av praktikanter på vissa företag.

Ett av dessa är Acne som i november förra året hade 220 anställda och 43 praktikanter. De senare oavlönade med arbetsuppgifter av det slag som ordinarie anställda inte själva hann med.

”Uppdrag Granskning” har även talat med före detta praktikanter som vittnar om slavliknande förhållanden.

Acne vill i dag inte kommentera uppgifterna. Dock har man sedan programmet spelades in beslutat att inte ta emot fler praktikanter. Med start 2023 kommer företaget istället att erbjuda ett lärlingsprogram med en ersättning på 15 000  till 18 000 kronor per månad, skriver SVT.

”Uppdrag gransknings” program ”Praktikanterna” finns på SVT Play.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om jobb, karriär och personlig utveckling? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Karriärcoachen: Så fungerar rage applying [Dagens PS]

Läs även: Så många friskvårdsbidrag brann inne 2022 [Dagens PS]