Dagens PS

Arbetskraftsbristen slår alla tiders rekord

slår rekord
Arbetskraftsbristen i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet slår alla tiders rekord. Bilden är en illustration. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 mars 2022Publicerad: 26 mars 2022

Arbetskraftsbristen i Sverige slår nu rekord och Stockholms handelskammare anser att utvecklingen är “djupt oroväckande”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt färska siffror från SCB, som analyserats av Stockholms handelskammare, är antalet vakanta tjänster i Sverige på ny rekordnivå.

Under det fjärde kvartalet 2021 var antalet vakanser i Sverige 45 021.

Stockholm stod för 18 448 av dessa. Det motsvarar 41 procent, vilket är betydligt större än Stockholms sysselsättnings- och befolkningsmässiga storlek.

Det totala antalet vakanser för Q4 i fjol har ökat med hela 110 procent jämfört med samma period 2020, en ökning på 23 583 vakanser.

Arbetskraftsbristen i Sverige slår alla tiders rekord, konstaterar Stockholms handelskammare.

Drabbar samhällsekonomin hårt

“I ett läge där Sverige i allmänhet, och Stockholm i synnerhet, redan hade höga siffror när det gäller arbetskraftsbrist är denna negativa utveckling djupt oroväckande. Den höga arbetskraftsbristen slår hårt mot samhällsekonomin i form av utebliven produktion och företagens långsiktiga konkurrenskraft”, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

På lång sikt uppges situationen ha sin förklaring i strukturella problem. På kort sikt kopplas den illavarslande utvecklingen till en stark konjunktur som kantats av flaskhalsar under pandemin.

ANNONS

I Stockholm är arbetskraftsbristen mest graverande inom data/it, kommunikation, finans/ekonomi, juridik och teknik, det vill säga inom områden som är av särskild betydelse för ekonomi och näringsliv.

Kravet: “Mer måste göras”

Av totalt 45 021 vakanser fanns 8 826 inom databranschen och 7 180 bland företag som levererar kvalificerade företagstjänster. Stockholms andel av vakanserna inom dessa näringar var runt 50 procent.

“Siffrorna visar tydligt att mer måste göras för att det ska finnas incitament för att arbetslösa ska ta ett arbete eller vidareutbilda sig till yrken där det idag finns arbetskraftsbrist”, säger Stefan Westerberg.

Läs hela pressmeddelandet.

Läs även: Rapport: 7 av 10 företag har svårt att rekrytera

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS