Nätjätten Apotea är i blåsväder sedan Ekot avslöjat att de delat otillbörlig information om sina kunder med Facebook. Nu anmäler sig företaget själva till Integritetsskyddsmyndigheten, rapporterar Sveriges Radio. 

ANNONS

Att värna om sina kunders integritet och skydda deras personuppgifter utgör en av grundpelarna inom all försäljning i dag. Särskilt i de fall man sitter på uppgifter som rör andras ekonomi eller hälsa och behandlar närmare 200 000 kundbeställningar per vecka.

När Sveriges största nätapotek, Apotea, nu själva anmäler sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, är det därför att betrakta som ett rimligt agerande, om än ett år för sent.

Bojkottade Facebook

Det olyckliga informationsutbytet tog sin början för ett år sedan, då ett antal företag valde att sluta annonsera på Facebook. Däribland Apotea då man inte ansåg att den sociala medieplattformen gjort tillräckligt för att minska spridningen av rasistiskt innehåll på sin sajt.

Det ledde till att man på Apotea bojkottade Facebook-annonser under ett års tid. Nu avslöjar alltså Sveriges Radio Ekot att Apotea trots annons-stoppet på Facebook ändå fortsatte att dela känslig information om sina kunder med plattformen.

Bland annat ska känslig information röjts kring kundernas identitet och köp, tillsammans med deras kontaktuppgifter. Något som Apoteas vd Pär Svärdson beklagar och förklarar med att han inte känt till ”vidden av informationsbytet”.

Pågått under två år

Enligt Svärdson har man också kunnat härleda informationsbytet till en enskild anställd som av misstag slagit på överföringarna till Facebook. Totalt sett pågick det olyckliga utbytet av information mellan Facebook och Apotea under närmare två år, samtidigt som man via sin integritetspolicy intygade att så inte skulle ske.

ANNONS
ANNONS

Ekots senaste granskning är del av en större genomlysning av apoteksbranschen. Som Dagens PS kunnat rapportera har Ekot sedan tidigare avslöjat att även statligt ägda Apoteket AB delat information med Facebook.

Läs även: Netflix tappar prenumeranter och säger upp 150 medarbetare [Dagens PS]