Statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunders webbköp av sådant som receptfria läkemedel till Facebook.

ANNONS

I Apotekets webbutik kan receptfria läkemedel köpas och där söker kunder på exempelvis klamydiatest och inkontinentskydd. Nu avslöjar Sveriges Radios Ekot att statliga Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina webbkunder till facebook.

Under ett vanligt besök på webbplatsen där du klickar på en vara och lägger den i din varukorg samt surfar vidare till kassan, har Apoteket hunnit skicka uppgifter till Facebook 30 gånger.

I uppgifterna som skickas ingår detaljerade beskrivningar av de varor du köper, vad ditt köp kostar, din mejladress och ditt telefonnummer. Exakt vad Facebook gör med informationen vet vi inte, skriver Ekot, men all information samlas under ett unikt id-nummer för varje kund.

Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket säger till Ekot att det på ett fysiskt apotek inte är tillåtet att lämna ut så mycket information om kunderna.

Efter att Ekot hört av sig till Apoteket har de slutat skicka informationen och anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Mellan en halv och en miljon personer kan enligt anmälan ha påverkats.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Debatt: Brist på läkemedel innebär stora risker [Dagens PS]