I morgon, tisdag, möter Magdalena Andersson (S) och Finlands president Sauli Niinistö Turkiets president Tayyip Erdogan.

ANNONS

På agendan på mötet i Madrid står Sveriges och Finlands Natoansökan, men Turkiet deklarerar att man inte tänker backa en tum från sin tidigare ståndpunkt.

”Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position”, säger Erdogans talesperson Ibrahim Kalin till turkisk tv, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah, berättar SVT.

Turkiet vill att Sverige och Finland tar tydligt avstånd från den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG och har förklarat att ”bollen ligger på deras planhalva”.

Magdalena Andersson hade telefonsamtal med Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan i helgen och meddelade efteråt att det var en ”bra” konversation.

Utrikesminister Ann Linde (S) vågar inte hoppas på så mycket just nu men tror att knuten mellan Turkiet och Sverige löser upp sig tids nog.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Erdoğan: Turkiet säger nej till Sverige och Finland i Nato [Dagens PS]