Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har kommit med nya uttalanden om att han tänker se till att Sverige och Finland inte får gå med i Nato, rapporterar Reuters.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare rapporterat har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan satt käppar i hjulet för Sverige och Finlands önskan om att gå med i Nato.

Trots nya försäkringar från bland annat USA och Natos generalsekreterare, norrmannen Jens Stoltenberg som ”välkomnar varmt Finland och Sveriges förfrågan att gå med i alliansen” fortsätter Erdoğan att vägra.

”Vi kommer att fortsätta vår politik på ett beslutsamt sätt. Vi har sagt till våra allierade att vi kommer att säga nej till Finland och Sveriges Nato-medlemskap”, sa Erdogan i en intervju med studenter sent på onsdagen, enligt Reuters. Ett klipp med intervjun lades upp på presidentens sociala medier på torsdagen.

Den turkiske presidenten hävdar att Sverige och Finland skyddar och finansierar och ger vapen till ”terrorister”, med vilket han menar kurdiska arbetarpartiet (PKK och syrisk-kurdiska YPG, som regeringen i Ankara också ser som en terroristgrupp som är nära knuten till PKK.

”NATO är en säkerhetsallians och vi kan inte acceptera att terrorister är med i den”, sa Erdogan också, enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Erdoğan vill stoppa Sverige från Nato-medlemskap [Dagens PS]