Nu sjunker andelen tomma kontor i centrala Tokyo för första gången sedan pandemin började. Något som kan vara en indikation på att huvudstadens fastighetsmarknad nu börjar se ljuset i tunneln. 

ANNONS

I Tokyos fem stora affärsdistrikt, har vakanserna i november månad sjunkit med 0,12 procentenheter till 6,35 procent. Det uppgav fastighetsmäklaren Miki Shoji Co under torsdagen till Bloomberg.

En anledning till nedgången kan enligt Shoji vara att färre stora byggnader öppnats upp i november. Det var i februari 2020 som vakanserna nådde en bottennotering på 1,49 procent den lägsta sedan 1990-talet då bubblan sprack.

Detta med anledning av pandemin då osäkerhet inför framtiden och traditionell kontorsmiljö av förklarliga gjorde att hyresgäster antingen sade upp sina hyresavtal eller avvaktade med att förnya dem.

Vakansgraden framöver ser ut att följa ekonomin, efter att först ha rest sig under 2000-talet till rekordhöga 9,43 procent 2012, för att sedan dala som en effekt av premiärminister Shinzo Abes Abenomics-program,

I samband med att undantagstillståndet hävdes i september i år, ser man nu en återhämtning i Japan med färre Covid- och dödsfall, siffror som kvalar in bland de lägre i världen. Trend eller tillfällighet återstår att se.

De affärskomplex som stängdes ned under OS 2020 kan nu tänkas öppna upp. Ytterligare byggnadsprojekt planeras även slutföras under 2022, däribland den närmare 300 000 kvadratmeter stora Tokyo Midtown Yaesu, nära Tokyo station.

ANNONS
ANNONS

Dock präglas marknaden fortsatt av ekonomisk osäkerhet, vilket gör det svårt att sia om det blir fler tomma kontor framöver. Inte minst i ett skede då de flesta företag ser över sina kontorsrutiner.

Läs även: Peking vill toppstyra Kinas folkbank [Dagens PS]