Amazon uppvisar sin första kvartalsförlust på sju år. Det kommer som ett resultat av högre inflation och problem i leveranskedjorna.

ANNONS

Den skenande inflationen och problemen i leveranskedjorna ställer till problem för nätjätten Amazon.

Intäkterna för jätten steg med omkring 7 procent för perioden januari till mars, vilket är den långsammaste takten på två decennier, uppger Wall Street Journal.

Amazon ser förlust genom högre inflation

Bolaget förlorade 3,8 miljarder dollar under det senaste kvartalet, jämfört med en vinst på 8,1 miljarder dollar för ett år sedan. Samtidigt är ännu mer osäkerhet på väg.

”Pandemin och det efterföljande kriget i Ukraina har fört med sig ovanlig tillväxt och utmaningar,” uppgav vd:n Andy Jassy i ett uttalande. Han sa vidare att Amazon måste försöka ta sig genom trycket från inflationen och leveranskedjorna.

Resultatet drabbades också av att elbilstillverkaren Rivians aktie rasade med över 65 procent i år, där Amazon har en andel på cirka 18 procent i företaget.

Kostnaderna växer

Kostaderna under pandemin har blivit en allt större huvudvärk för Amazon, där driftskostnaderna i Nordamerika har vuxit i snabbare takt än försäljningen. Företaget spenderade miljarder för att hålla igång sina anläggningar under pandemins berg- och dalbana. Samtidig uppgick det totala värdet av varor som såldes på Amazons webbplats 2021till hälften så mycket som året innan.

Nätjätten har för första gången i bolagets historia sagt att bolaget nu kommer kommer att addera en 5-procentig avgift på grund av inflationen och ökade drivmedelskostnader. Bakgrunden till e-handelsjättens beslut är de senaste månadernas snabbt ökande inflationstakt.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt har intäkterna i Amazons prenumerationsverksamhet, som inkluderar Prime och digitala annonser, avtagit. Trots att intäkterna från reklamtjänster ökade under det senaste kvartalet, så är siffrorna betydligt lägre än i fjol.

Läs även: Stora problem med returer för e-handlare som Amazon [Dagens PS]