Dagens PS

AI kan frigöra mer tid för emotionellt ledarskap

AI och EQ. Rätt använd kan AI utveckla vårt emotionella ledarskap.
AI har stor potential om vi använder den rätt. I denna krönika lyfter Emma Ridderstad hur det kan frigöra mer tid i organisationer för det emotionella ledarskapet. (Foto: Unsplash)
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Att mycket kommer förändras råder det ingen tvekan om – så även nya krav på bolagens ledarskap. Här kan AI kan var lösningen som frigör mer tid för många organisationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den fjärde industriella revolutionen, med sina banbrytande teknologier, kommer förändra människor och industrier i grunden mycket snabbare än vad vi tidigare trott.

Mycket av rapporteringen vi ser har sin tyngdpunkt på AI och hur Sverige tappar både kompetens och teknikutveckling mot andra länder.

Jag tror att vi skulle gynnas av att se över våra satsningar för att utveckla mänskliga egenskaper och kompetenser som till exempel ledarskap, det kan till och med vara en avgörande faktor till framtida framgångar i en alltmer komplex digital värld.

IQ rankas högre än EQ på många bolag

Vi pratar ofta om emotionella eller rationella beslut, där IQ i många branscher har rankats högre än EQ, något som kommer att förändras. 

Vi kommer behöva emotionell intelligens, ett människocentrerat ledarskap och rationell intelligens i balans med varandra.

Tänk på ledarskap som en dirigent i en orkester. En orkester som följer noter utan känsla blir mekanisk, medan en dirigent utan noter kan skapa kaos.

Emma Ridderstad

Ett emotionellt ledarskap handlar om att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig värderade och motiverade.

ANNONS

Emotionellt intelligenta ledare bygger starka relationer, främjar samarbete och hanterar konflikter på konstruktiva sätt. 

Rationellt ledarskap fokuserar på att använda fakta och analys för att fatta beslut. Rationella ledare använder processer och strukturer för att optimera verksamheten.

ANNONS

Senaste nytt

Ägarnas KPI stödjer oftast rationellt ledarskap

När Satya Nadella blev vd för Microsoft införde han en kultur av emotionell intelligens och empati och lyckades vända företagets nedåtgående trend.

Microsofts värde har tredubblats sedan han tog över. Nadella betonade vikten av att förstå och hantera sina anställdas behov. 

Även under COVID-19-pandemin som innebar snabba förändringar visade sig den typen av ledarskap ovärderligt.

AI och EQ

Ett tydligt exempel på hur emotionell och rationell balans kan uppnås genom AI och automation är inom vården.

ANNONS

Här kan tekniken kan ta över och förbättra många arbetsuppgifter, men mänsklig kontakt och empati är oumbärliga för att skapa en positiv patientupplevelse och en bra arbetsmiljö.

Ett exempel är hur vissa sjukhus använder AI för administrativa uppgifter, vilket frigör tid för vårdpersonalen att fokusera på patienterna.

Rätt använd kan AI frigöra mer tid för EQ

Med den ökade tillgången på data och avancerade analysverktyg blir kritiskt tänkande och förmågan att kunna skilja mellan relevant och irrelevant information ännu viktigare.

Men utan emotionell intelligens och ledarskap finns det inget som kommer skilja kompetensen från vad AI kommer kunna göra för oss.

Sam Altman, VD för Open AI, lyfte fram två av de viktigaste egenskaperna för AI framöver: att förstå vad människor verkligen vill ha och kunna leverera det.

Om vi inte sätter människan i fokus kommer vi aldrig kunna få det positiva värde som AI utlovar.

Emotionell intelligens kommer att vara en av de mest efterfrågade färdigheterna i framtiden, eftersom det blir allt viktigare att förstå och leda människor i en tid av teknologisk förändring.

World Economic Forum
ANNONS

Fler krönikor av Emma Ridderstad:

Biometrisk data det nya guldet – på gott och ont. Dagens PS
Sverige på väg att tappa sin konkurrenskraft. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

Emma Ridderstad
Emma Ridderstad

Krönikör inom tech med fokus på den 4e industriella revolutionen och hur det påverkar vårt samhälle.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS